5 načinov naravnega barvanja las [brez kemikalij]

Odkrijte 5 načinov naravnega barvanja las na alternativne načine. Zapis o tem kako lahko lase barvamo brez uporabe kemikalij in umetnih barvil.

Po eni izmed raziskav, ki je bila izvedena v veliki Britaniji naj bi ženske v življenju približno 150 krat spremenile svojo pričesko. Nekatere izmed njih se niso pobarvale nikoli, druge pa skoraj vedno, ko so obiskale frizerja. Seveda so tu še vse tiste, ki si lase barvajo doma. Nekatere izmed znanih osebnosti kot sta na primer Jamie Lee Curtis in Meryl Streep, pa sprejemajo svoje naravno srebro – sivo barvo svojih las.

Kljub temu pa približno 65 odstotkov žensk spreminja svojo naravno barvo las, kar je približno 7 odstotkov več kot v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Radi se igramo z barvami in tudi naše počutje je dobro, dokler ne odpremo embalaže v kateri je pakirana kupljena barva in zavohamo hlapov, ki jih vsebujejo barve za lase.

Zakaj je barvanje las na tradicionalni način lahko škodljivo?

Tradicionalni pripravki za barvanje las so polni potencialno škodljivih kemikalij, ki so pri visoki izpostavljenosti povezane z draženjem kože in dihal, porušenim imunskim sistemom in celo rakavim obolenjem.

Ameriški nacionalni inštitut za boj proti raku (NCI) navaja, da se v izdelkih za barvanje las uporablja več kot 5000 različnih kemikalij, nekatere od njih pa naj bi bile tudi rakotvorne, kar so dokazali s testiranjem na živalih. Čeprav proizvajalci sproti izboljšujejo sestavo svojih lepotnih izdelkov, da bi odpravili nekatere najbolj nevarne kemikalije, ki so jih uporabljali v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, pa večina barv še vedno vsebuje manjši delež takih sestavin.

Kemikalije, ki jih najdemo v barvah za lase

  • Quaternium-15, ki lahko sprošča formaldehid, znano rakotvorno snov
  • Alkilfenol etoksilati (APE), ki so lahko hormonski motilci
  • Fenilendiamin (PPD), ki draži kožo in dihala in je v Evropski uniji razvrščen kot strupen in nevaren za okolje

NCI ugotavlja, da so nekatere študije pokazale, da pri frizerjih in brivcih obstaja večje tveganje za nastanek raka na mehurju, kar je morda povezano z večjo izpostavljenostjo barvam. Druge študije so pokazale, da bi lahko velika izpostavljenost kemičnim barvilom povečala tveganje za levkemijo in ne-Hodgkinov limfom, vendar ta dognanja niso dokazana.

Uporabimo barvanje las brez kemikalij [Zakaj bi tvegali]

5 načinov naravnega barvanja las - barvanje s kano

Barvanje las s kano

Po pregledu raziskav pridemo do zaključka, da še ni dovolj znanstveno dokazanih študij, da bi lahko z gotovostjo trdili, da lahko barvanje las morda le 6-10 krat na leto resnično vpliva na naše zdravje. Najverjetneje – če nismo frizerji, ki so dnevno izpostavljeni barvnim hlapom ali pa če se ne barvamo pogosteje kot običajno – bodo učinki na zdravje zanemarljivi. Kljub temu pa nobeden noče na lasišču imeti nevarnih kemikalij, ki pronicajo v naše lasišče iz pobarvanih las. Zato je bolje, da imamo vedno pripravljen seznam 5 načinov naravnega barvanja las. Seveda ga lahko tudi podaljšamo.

Ali obstaja način, da sivo barvo naših las prekrijemo – ali pa samo uživamo v lepih odtenkih naravnih barv – ne da bi se pri tem izpostavili strupenim kemikalijam? Na srečo imamo na izbiro, da uporabimo naravne barve za lase. Naša naravna lepota si zasluži naravne izdelke in izkazalo se je, da lahko za nego las uporabimo veliko naravnih sestavin – nekatere med njimi najdemo kar v naši kuhinji.

Upoštevati moramo, da naravne barve za lase po obstojnosti niso primerljive s kemičnimi izdelki. Barve so lahko nekoliko drugačne, kot smo si jih želeli (seveda se to pogosto zgodi tudi v salonu). Morda bo trajalo nekaj časa in eksperimentiranja, da dobite barvo, ki jo iščete, medtem pa boste dejansko naredili nekaj dobrega za svoje lase.

Nekaj ​​koristnih lepotnih nasvetov za barvanje las

Če niste prepričani ali imate dovolj poguma, da na svojem lasišču preizkusite pripravke, ki jih bomo opisali, lahko tveganje zmanjšate tako, da si odrežete majhen pramen las. Pripravljeno barvo najprej preizkusite na tem pramenu z majhno količino barvila.

Pobarvane lase vedno sperite z jabolčnim kisom. Tako bo barva dlje obstala na laseh. Spiranje izvedite z raztopino kisa / vode ali zmešajte eno žlico jabolčnega kisa s približno skodelico vode v steklenički z razpršilom in jo nanesite takoj po barvanju. Ne izpirajte.

5 načinov naravnega barvanja las

1. Kana

Med 5 načinov naravnega barvanja las smo na prvo mesto uvrstili kano. Kana je ena izmed najbolj priljubljenih naravnih sestavin za barvanje las. Dobimo jo v obliki prahu v listih, ki prihajajo iz rastline kane. Ti listi imajo naraven in učinkovit barvni pigment, ki se že tisočletja uporablja za barvanje las, nohtov in kože.

Naravna kana sama ustvarja rdeče-oranžno barvo. Če opazite izdelke, ki ponujajo druge barve, proizvedene s kano, se zavedajte, da je kana pomešana z dodatki, da bi dosegli raznolike odtenke. Rdečelaske in rjavolaske so najboljše kandidatke za barvo kane. Pri tem bodite previdni – rezultati so lahko bolj oranžni, kot bi želeli. Morda bo potrebno dodati nekaj kamilice ali indiga, da bo odtenek bolj naravno rjav.

Če želite sami narediti barvo za kano, zmešajte približno eno skodelico kane v prahu z 2 skodelicama limoninega soka. Dodate lahko tudi žlico kisa, da boste lažje sprostili barvo. Pripravek pustite približno 4-6 ur, da se zgosti. Nato ga nanesite na lase in jih počešite. (Postopek ni najbolj estetski zato se dobro pripravite) Lase zavijte v plastično folijo in pustite, da so v barvi 2-3 ure pred izpiranjem.

2. Kava

Kava se odlično obnese, če si želite naravne lase pobarvati s temnejšim odtenkom, ali pa si pobarvati samo nekaj temnejših pramenov. Preprosto skuhajte močno kavo (espresso se dobro obnese), pustite, da se ohladi in nato eno skodelico zmešajte z nekaj skodelicami balzama za lase in z 2 žlicama kavne usedline. Zmes nanesite na čiste lase in jo pustite približno eno uro. Če za splakovanje uporabite jabolčni kis, bo barva obstala na lasišču dlje časa. Morda bo potrebno postopek nekajkrat ponoviti, preden boste dobili barvo s katero boste zadovoljni.

3. Čaj

Podobno kot kava, je tudi črni čaj primeren, če hočete svoje lase potemniti. Če so vaši lasje svetlejši, lahko pomaga tudi pri pokrivanju sivih las. Za svetle lase lahko uporabite druge vrste čaja. Kamilica, na primer, je primerna za blondinke, medtem ko je hibiskus ali rooibos čaj primeren za rdečelaske.

Hibiskus - naravna obloga za lase

Hibiskus Etnobotanika – Naravna obloga za lase

Omeniti je potrebno, da se čaj najbolje obnese za naravno barvo las. Modrih – že barvanih las ne boste mogli spremeniti v rdeče ali črne lase. Črni čaj lahko potemni blond lase in kamilica jih posvetli – še posebej, če jih nastavite soncu, medtem ko imate na lasišču barvo.

Dlje kot pustite čaj na laseh, bolj izrazita bo barva. Lahko poskusite tudi s ponovitvami. Ključno je, da je koncentracija čaja zelo velika. Za dve skodelici vode uporabite 3-5 čajnih vrečk. Ohlajen čaj lahko nanesete neposredno na lase ali pa ga zmešate z balzamom. Če želite prekriti sive lase, zmesi dodajte svež ali posušen žajbelj, ki pomaga odpreti lasne mešičke. Pripravek pustite na laseh vsaj eno uro. Če želite, da je odtenek izrazitejši, lahko tudi več.

4. Zelišča

Glede na to, kakšno barvo bi radi, so na voljo tudi razna zelišča.  Nekaj predlogov glede na naravno barvo, ki smo jih uvrstili med 5 načinov naravnega barvanja las:

Rdeči lasje:

  • ognjič, šipek in hibiskus lahko uporabite, da poudarite rdeč odtenek ali dodate nekaj rdečih pramenov. Učinki so kumulativni – če boste barvilo večkrat uporabljali, boste opazili več barve. Cvetove dušimo v vodi približno 30 minut, precedimo, ohladimo. Nato jih razpršimo ali prelijemo po laseh in po možnosti pustimo, da se posušijo na soncu.

Rjavi lasje:

  • 5 načinov naravnega barvanja - kamilica

    5 načinov naravnega barvanja – kamilica

    rožmarin, kopriva in žajbelj so odlična zelišča za potemnitev las. Vsa tri zelišča dušite z vodo 30 minut, ohladite, precedite in razpršite ali pa s krtačo nanesite na lase. Na laseh jih pustite približno eno uro. Postopek lahko ponavljate vsak da po tuširanju. Bodite potrpežljivi – lahko traja več dni, da opazite razliko.

Blond lasje:

  • Kot smo že omenili, je za svetle lase najbolj primeren kamilični čaj. Poskusite lahko tudi ognjič, žafran in cvetne liste sončnic. Če želite skriti sive lase, lahko dušite koren rabarbare v dveh skodelicah vode, precedite in prelijte po laseh.

5. Sok pese in korenja

Zadnji izmed 5 načinov naravnega barvanja las je barvanje s sokom iz rdeče pese in korenja. Ta dva sokova lahko poudarita naravne rdeče odtenke na vaši trenutni barvi. Za bolj živo rdečkast odtenek uporabite več soka pese. Korenček pa bo dal manj rdeče in bolj oranžno različico barve.

Priprava je zelo enostavna. Na lase si nanesite približno eno skodelico soka. Lahko tudi vmešate nekaj kokosovega ali olivnega olja, da hkrati poskrbite za suhe lase. Lase si zavijte in pustite, da pripravek deluje eno uro. Zaščitite svoja oblačila, da jih ne bi obarvali. Sok sperite z razpršilom iz jabolčnega kisa. Če barva ni dovolj temna, postopek ponovite naslednji dan.

Zaključek

Čas je, da začnemo skrbeti za svoje lasišče, za svoje telo in za svoje zdravje. Zato pričnimo uporabljati naravne barve za lase. Te barve so brez primesi, brez amonijaka, brez težkih kovin in brez ostalih škodljivih snovi. Tudi ostala kozmetika v našem domu naj bo zdrava, naravna kozmetika, brez kemičnih dodatkov. 5 načinov naravnega barvanja las ste si lahko prebrali tudi v zgornjem zapisu.