Bolečine v križu in kolku

Bolečine v križu in kolku so zelo pogoste in sodijo med bolečine v sklepih, saj je hrbtenica najkompleksnejši sklep v našem telesu, kolk pa pomembnejši saj je izrednega pomena za gibanje.
Ker vzdolž hrbtenice, čez kolk potuje glavno živčevje, je hrbtenica v križnem delu velikokrat vzrok za bolečine v kolku.
Kaj povzroča takšne bolečine in kako prepoznati, da je vzrok v križu? Kako si bolečine v križu lahko lajšamo in kdaj obiskati zdravnika? Preberite:

Bolečine v križu

Glavni vzrok za bolečine v kolku velikokrat izvirajo iz bolečine v križu. Zato si natančno poglejte spodnjo sliko in razumeli boste, da je križna hrbtenica komplicirana sestavljanka različnih struktur, zato je težav v križu ogromno. Posledično ali hkratno lahko čutimo tudi bolečino v kolku.
Vzrok za to je lahko vkleščen živec v križu, obrabljenost hrbteničnih sklepov in kolka ali kakšna poškodba. Bolečine v križu čuti vsakdo kdaj v svojem življenju. Ni nujno povezana s staranjem, saj veliko ljudi danes ogromno časa presedi za računalniki in ne poskrbijo za pravilno držo in zadostno telovadbo.

bolecine v krizu

BOLEČINE V KRIŽU so tudi vzrok, da se bolečina razvije v medenico. Preberite si natančneje, kaj je vzrok za tovrstne bolečine in kako poteka zdravljenje.

Magnetna terapija proti bolečinam v križu in kolku

Magnetna terapija je uspešna pri bolečinah v križu, kar je dokazala klinična študija na 61. pacientih, ki so bili operirani zaradi utesnitve živca. Magnetna terapija se je dokazala za uspešno metodo, saj krepi kostno premostitev pri ledvenih spinalnih fuzijah ( 1 ).
Magnetna terapija Magus je namenjena domači uporabi, je slovenski proizvod in je na voljo že od leta 2009. Magnetoterapija Magus je enostavna za uporabo in nadvse učinkovita pri lajšanju in odpravi bolečin v sklepih. Zaključek velike študije, na kar več kot 3000. pacientih, je v enajstih letih pripeljalo do spoznanja: “magnetna terapija je odlična terapija za bolezni sklepov.” ( 2 ). Na spodnji povezavi preverite tudi možnost najema takega pripomočka.

 

Magus magnetna terapija

Magus magnetna terapija je učinkovita metoda lajšanja bolečin v sklepih.

 

Vzrok za bolečine v križu in kolku

Vzroki za bolečine v križu in kolku so različni. Pri nekaterih primerih se bolečina razvije zaradi naglega giba ali dviga težkega bremena, pri drugih bolečina nastaja postopno. Velikokrat sta bolečini v križu in kolku vzročno povezani, namreč, da zaradi bolečine v kolku pride do bolečin še v križu, in obratno. Zakaj? Tudi zato, ker, ko nas boli kolk obremenjujemo ( z nepravilno držo in hojo ) križ in obratno: kadar nas boli v križu je naša drža sključena in hoja nezravnana. Pri tem pride do preobremenitve kolka.
Medvretenčne ploščice so med najbolj obremenjenimi strukturami v telesu, zlasti v križu. Zato so obraba oziroma degenerativne spremembe medvretenčnih ploščic velikokrat vzrok za bolečine v križu in medenici ali pa utesnitev živca, ki poteka iz križa čez kolk v obe nogi.

Degenerativne spremembe v hrbtenici, so tiste spremembe v kosteh, sklepih in mehkih tkivih, ki jim pravimo, da so letom primerne. So posledica obrabljenosti od fizičnega napora ali specifičnega športa in so neozdravljive. Kar je obrabljeno, se ne da narediti novo.

ARTROZA

je vzrok za bolečine v križu in kolku, saj to pomeni obrabo oziroma obrabljenost. Predvsem govorimo o obrabi medvretenčnih ploščic v križu in enako velja za kolk.
Postopoma se obrabi plast hrustanca v sklepu, ki napreduje in naredi škodo v celotnem sklepu, tudi na obsklepnih strukturah.

bolecine v krizu in kolku, artroza kolka

ARTROZA pomeni obrabo sklepa, na sliki vidimo obrabljen kolk. Več o artrozi si preberite na povezavi.

IŠIAS

Išias je bolečina, ki se širi vzdolž bedrnega živca. Vzrok te bolečine je draženje korenine hrbteničnega živca na sakralnem predelu hrbtenice. Bolečina običajno seva s spodnjega dela ledvenega predela hrbtenice, skozi levi ali desni kolk in navzdol po nogi.

Prepoznavanje in zdravljenje bolečin v križu in kolku

Prepoznavanje bolečin v križu in kolku pomeni, da ugotovimo, ali je vzrok za bolečine v kolku, v križu. Osebni zdravnik vas bo napotil na slikanje, kjer bo na podlagi izvida prepoznal vzrok. Predpisal vam bo protibolečinska zdravila. Vsekakor vam bo predlagal fizikalno rehabilitacijo, ki je pri bolečinah v križu zelo pomembna, saj vas naučijo pravilnih vaj, ki jih izvajate kasneje tudi doma. Danes je na žalost čakalna doba za fizioterapijo dolga.

Če bolečina po fizioterapiji ne popusti, vas osebni zdravnik napoti k specialistu ortopedu. Specialist se odloči za bolj natančno slikanje z magnetno resonanco. MR natančno pokaže kaj je vzrok za bolečine v križu in kolku. S specialistom se dogovorite za način zdravljenja, glede na diagnozo.

Kaj lahko storite sami ob bolečinah v križu in kolku?

Kadar govorimo o zmerni bolečinah v križu in kolku, lahko sami pripomorete k izboljšanju. Nekaj počitka, tople ali mrzle obloge na križ in magnetna terapija hitro olajšajo bolečine v križu in kolku. Enostavna bolečine križa in kolka še niso vzrok za zaskrbljenost. Posvetite se redni telovadbi, poskrbite za svojo telesno težo in z magnetno terapijo, težavo lahko odpravite sami. Kadar bolečina vztraja dva tedna in ali se pojavijo oslabljenost noge, mravljinčenje, je potrebno obiskati zdravnika takoj.
Redna telovadba in pravilne vaje za hrbtenico velikokrat prinesejo dobre učinke na križ in na sklepe splošno.

Dejstvoče imate 10% previsoko telesno težo je obremenitev za vaše telo 50% večja kot s pravilno telesno težo.

bolecine v krizu in kolku

VIR ( 1 ): študija v angleškem jeziku, ki dokazuje učinkovito delovanje na bolečine v križu

VIR ( 2 ): Študija o vplivu magnetnega polja na bolezni sklepov v angleščini