Dobro mestno kolo – kako ga izbrati in kaj mora imeti

Dobro mestno kolo je težko izbrati, saj je izbira mestnih koles res velika.  Kot že samo ime pove, je mestno kolo namenjeno mestnemu prevozu. Največkrat ga uporabljamo za krajše in pogoste vožnje, kot so recimo za prevoz v službo, trgovino in druge opravke. Zelo dobro mestno kolo služi v mestih, kjer prihaja do prometnih zastojev, saj tako prihranimo na času, denarju pa tudi zdravju. Mestna kolesa uporabljamo predvsem za asfaltne ceste, saj niso toliko primerna za dolge in neravne površine.V nadaljevanju vam bomo z nasveti pomagali, kako izbrati dobro mestno kolo, katero obvezno opremo mora imeti in kakšno kolo je pravo za vas.

Kakšno je dobro mestno kolo?

Dobro mestno kolo je predvsem praktično za uporabo in ima kar nekaj opreme, ki vključuje luči, zvonec, blatnike, oporno tačko, prtljažnik in udoben sedež. Pri dobrem mestnem kolesu je krmilo zasnovano tako, da omogoča čim večji pregled nad prometom, kar vam zagotavlja varnost. V primerjavi z gorskim kolesom, pri mestnem kolesu sama velikost kolesa ni najbolj ključna, saj je pomembnejši udoben položaj na kolesu. Navsezadnje je to kolo, ki pogosto nima le enega uporabnika, zato je kompromis pri velikosti v znosnih mejah normalen.

Dobro mestno kolo ima aluminijast okvir, ker je lažji od jekla, ima dobre vozne lastnosti in dolgo življenjsko dobo. V evropskih državah je vse bolj popularen univerzalen okvir (»unisex« okvir), ki je primeren tako za ženske kot za moške. Za tem pa stoji več razlogov: obremenitev kolesa je pri urbani vožnji manjša, zato prečna cev, ki omogoča trdnost ni potrebna. Takšen okvir zagotavlja tudi bistveno večje udobje in lažje rokovanju s kolesom ter omogoča uporabo kolesa drugim družinskim članom, kar poveča njegovo uporabnost.

V primerjavi z rekreativnimi oz.  športnimi modeli imajo mestna kolesa krajšo razdaljo med krmilom in sedežem. S tem vozniku zagotavljajo večje udobje, bolj pokončen položaj telesa in boljšo preglednost. K temu svoje doda tudi krmilo, ki je pogosto ergonomsko oblikovano in nastavljivo po višini, kar jih razlikuje od krmil športnih oz. gorskih koles. Zaradi pokončnega položaja telesa je dobro mestno kolo bolj udobno od športnega kolesa. Sedež mestnega kolesa je širši, izdatneje podložen in mehkejši. Izjemno pomembno je, da pravilno nastavite tudi višino, naklon in položaj sedeža naprej –  nazaj. Za še večje udobje pa si lahko za dodatek omislite še vzmetenje sedeža.

Kako izbrati dobro mestno kolo s pravo opremo

Dobro mestno kolo mora imeti to obvezno opremo

Zanesljiva osvetlitev in odsevniki

Luči so bistven element vsakega kolesa. Ko se odločate za nakup dobrega mestnega kolesa, bo ta zagotovo imel dinamo v sprednjem pestu, da lahko med vožnjo stalno proizvaja elektriko. Čeprav je takšno kolo nekoliko dražje, se vam bo stalno napajanje luči obrestovalo z vidika varnosti v prometu, da na cesti ne ostanete v temi. Če primerjamo z baterijsko lučjo, v kvaliteti osvetlitve razlik praktično ni. Priporočamo tudi uporabo odsevnikov, ki so v manj vidnih razmerah zelo dobrodošli.

Prtljažnik, torbe in košare

Dobro mestno kolo ima zagotovo prtljažnik, ki je eden od ključnih elementov praktičnosti mestnih koles. Velikokrat so podcenjeni, a so nam v veliko olajšanje, saj nas rešijo torb za čez ramo, nahrbtnikov in torb za krmilo. Dober prtljažni nosilec zmore prevažati tudi težje predmete od 10 kilogramov, česar pa kot voznik ne občutite. Med uporabnimi dodatki je zagotovo tudi prtljažnik, ki je spredaj in zadaj, kar vam omogoča, da mimogrede opravite še nakup v trgovini ali na tržnici. Polege tega so prtljažniki stabilna podlaga za košare ali torbe, v katerih je tovor varen pred izgubo, dežjem, in žeparji. Vse omenjene izdelke najdete v specializirani kolesarski trgovini, kjer vam bodo svetovali še kakšen drug praktičen dodatek.

Kako izbrati dobro mestno kolo s pravo opremo

Oporna tačka za parkiranje in stabilnost

Oporna tačka je praktičen pripomoček, ki olajša trenutke pred in po vožnji ter je pogosto potrebna kot pomoč pri parkiranju. Voznikom, ki nameravajo prevažati velike in težke tovore, priporočamo nakup kolesa z dvojno stabilno tačko, s katero je dobro mestno kolo popolnoma varno v mirovanju, ne glede na to, kako obremenjeno je.

Kako izbrati dobro mestno kolo s pravo opremo

Blatniki za zaščito pred mokro cesto

Blatniki so pomemben del opreme, saj vas in vašo obleko ščitijo pred lužami, prahom ali dežjem. Dobro mestno kolo ima blatnike, ki pokrivajo celotno širino koles in čim večji obseg koles, da bodo delo uspešno opravili.

Disk zavore ali klasične zavore

Zavore so vedno pomembna komponenta, a glede na to, da so hitrosti v mestih nižje od tistih na obmestnih cestah, bodo mehanske klasične zavore svojo nalogo ustavljanja opravile brez težav, ne glede na obremenitev. Če se odločite za disk zavore, pa so te dober dodatek k udobju in varnosti v deževnih dneh, ko diski bistveno bolj pripomorejo h kakovosti zaviranja. Vsekakor pa so disk zavore bolj primerna za športna kolesa ali električna kolesa, ki imajo zaradi elektromotorja in baterije večjo maso, ter je za njihovo varno ustavitev potrebna večja sila.

Prestave niso obvezne

Ker je mestno kolo namenjeno krajšim razdaljam in vožnji po ravnini ni potrebno, da ima veliko prestav, saj takšno kolo potrebuje več čiščenja in vzdrževanja. Več kot dovolj je že ena prestava. V kolikor živite v bolj hribovitih mestih pa za dobro mestno kolo priporočamo menjalnik z notranjimi prestavami. Pri dobrem mestnem kolesu je veliko bolj zaščitena tudi veriga, kar pomeni, da si ne boste umazali  čevljev in obleke.

Predstavili smo vam, kaj mora imeti dobro mestno kolo. Če se odločate za nakup mestnega kolesa, vam svetujemo, da obiščete specializirano kolesarsko trgovino, kjer vam bodo znali ustrezno in strokovno svetovati, katero kolo je primerno za vas. Še bolje pa bo, če boste kolo kar testirali v trgovini, kar je na voljo v specializirani kolesarski trgovini NewBike. 

Kako izbrati dobro mestno kolo s pravo opremo