Kako poteka samostojna izdelava spletnih strani?

samostojna izdelava spletnih straniV zadnjih letih je napredek pri izdelavi spletnih strani poletel v nebo, kar nam omogoča, da si lahko z nekaj znanja in spretnosti tudi sami izdelamo spletno stran. Samostojna izdelava spletnih strani je lahko tudi brezplačna, kar se vsekakor sliši zapeljivo.

A preden se sami lotimo izdelave svoje spletne strani, se moramo vsekakor nekoliko poučiti, si vzeti nekaj časa in zabava se lahko prične.

Napotke, kako izdelati spletno stran,  si lahko ogledamo na mnogih straneh, ki ponujajo spletne rešitve. V primeru težav pa nam seveda lahko na pomoč priskočijo strokovnjaki za izdelavo spletnih strani.

Ali je samostojna izdelava spletnih strani resnično izvedljiva?

Za samostojno izdelavo spletne strani potrebujemo nekaj znanja, volje in veliko časa.

Predvsem moramo biti pozorni na nekaj pomembnih elementov, ki imajo vpliv na dokončen videz. (1)

Trenutno je za izdelavo spletnih strani najbolj priljubljen wordpress, ki je brezplačna platforma in  ponuja celo paleto brezplačnih funkcionalnih in oblikovnih rešitev.

Že ko smo pričeli razmišljati o novi spletni strani, smo verjetno dobro vedeli za kaj bo stran namenjena. Tudi če bo stran namenjena samo pisanju blogov, se moramo vseeno posvetiti oblikovni podobi, navigaciji, tehnologiji, interaktivnosti, uporabnosti, marketinškemu videzu in seveda vsebini.

Kakšna naj bo vsebina in oblika besedil na spletni strani?

Če bomo na primer na naši novi spletni strani pisali blog, se moramo toliko bolj posvetiti obliki besedil. Za funkciolalno in lepo pregledno spletišče, je zelo pomembno, da je vsebina vedno razumljiva, pregledna in seveda slovnično pravilna.

Za vidnost naše spletne strani, mora biti besedilo tudi optimizirano in napisano po točno določenih pravilih.

V besedilu moramo pogosto poudariti glavne ključne besede, ali besedilo, ki je pomembno za bralca. Okrepimo jih lahko s temnejšo barvo, s spremembo črk, na njih pogosto dodamo tudi link na druge spletne strani.

Besedilo mora biti opremljeno z naslovi in podnaslovi, ki jih pri SEO pisanju imenujemo tudi H1, H2 in tako naprej.

Prav tako se pri daljših besedilih izogibajmo dolgim odstavkom. Raje jih razdelimo na manjše odstavke, ki lahko vsebujejo samo stavek ali dva. (2)

S tem bomo bralca bolj pritegnili, saj nihče ne mara brati celih strani nepomembnih podatkov, pač vsi želimo izvedeti pomembne in ključne podatke.

Samostojna, organska promocija spletne strani s pomočjo spletne optimizacije

Zgoraj opisane podrobnosti so samo nekatere izmed malenkosti, ki jih boste verjetno vsi, ki se zanimate za samostojno izdelavo spletnih strani, upoštevali tudi, ko razmišljate o promociji svoje spletne strani.

Kdor se namreč samostojno odpravlja na spletni trg ve, da brez promocije in pritegovanja obiskovalcev na spletno stran, še tako lepo, izdelana spletna stran, ni nič drugega kot spletna vizitka, ki služi sama sebi in, ki jo najpogosteje obiščemo ravno mi sami.

Zato je pravzaprav promocija spletne strani, po njeni izdelavi, še celo bolj pomembna, kot izdelava spletne strani, sama.

Promocija spletne strani, je vsaj za tiste, ki se lotevajo samostojnega spletnega nastopa, v precejšnji meri odvisna od manjšega marketinškega budžeta, ki smo ga pripravljeni nameniti promociji spletne strani, zato jih ne samo v Sloveniji, temveč povsod, ni malo, ki se promocije spletne strani, lotijo s pomočjo optimizacije spletnih strani – saj ta, za razliko od plačljive promocije spletne strani, ne jemlje denarja, temveč samo čas.

Optimizacija internetnih strani je zato ena izmed najbolj iskanih storitev promocije spletnih strani. Ki je lahko, če se spletne optimizacije naučimo dobro, celo glavno vodilo pritoka novih obiskovalcev na spletno stran, obenem pa tudi priložnost za spletno rast.