Kako so za moje težave s suhimi očmi pravzaprav krive veke

Že dolga leta me mučijo različne težave z očmi. Ko sem bila mlajša, sem imela pogosta vnetja. Zdaj, ko zaradi službe veliko časa preživim za računalnikom, pa mi gredo najbolj na živce suhe oči. Kar nekaj let sem težave reševala s kapljicami za oči (prisegam na Thealoz Duo za suhe oči – o tem sem že pisala), ki so mi do neke mere pomagale, zdaj pa čedalje bolj ugotavljam, da so za moje probleme krive veke. Oči mi je odprl prijatelj s Hrvaške, ko me je na dopustu napadel ječmen.

veke se počutijo boljše s kapljicami za oči Thealoz Duo

Za lajšanje težav s suhimi očmi uporabljam Thealoz Duo kapljice.

Ko otečene veke pokvarijo dopust

Ker delam od doma, lahko poletja preživim na hrvaškem morju, kjer ima družina že leta majhno stanovanje. Ker že toliko let dopustujemo na Hrvaškem, smo tam spletli kar nekaj prijateljstev in poznanstev. Tako čez dan delam, popoldneve pa preživim na lokalni plaži v družbi hrvaških prijateljev.

Nekega lepega dne pa sem se zbudila z nekoliko zatečeno veko. Občutek je bil neprijeten, ni pa me bolelo. Večkrat sem se čez dan z roko podrgnila po veki in vsakič opazila, da je veka čedalje bolj zatečena. Bližalo se je popoldne, ko naj bi se s prijatelji dobila na bližnji plaži, mene pa je veka začenjala rahlo boleti. Prijatelju sem omenila, da mi zateka veka in da ne vem, ali naj pridem na plažo, saj imam sicer polno težav z očmi.

Čez par minut mi je poslal tale članek v hrvaškem jeziku: Natečeni kapci i oči, v katerem je bilo dobro razloženo, kaj bi lahko bilo za mojo zatečeno veko. Takoj sem pomislila na ječmen, vendar oteklina ni preveč bolela, pa tudi gnojnega vrha ni bilo videti. Vseeno sem šla na plažo in se kopala. Saj veste, stara ljudska modrost pravi, da morska voda vse reši, morda bo pomagala tudi pri oteklini na veki …

Kako se je oteklina samo še večala …

Ko sem se zjutraj zbudila, sem oko s težavo odprla. Bolečina se je stopnjevala, veka je postajala rdeča. Nekje sredi te otekline sem zaznala bulico, zaradi katere se je očitno pojavila oteklina in rdečina. Spomnila sem se, da mi je že včeraj prijatelj postal članek, v katerem je podrobno opisano, kako zdraviti ječmen na očesu oz. ječmenac, kot se mu reče po hrvaško.

Bolj kot sem brala članek, bolj sem bila prepričana, da je razlog za moje težave zagotovo ječmen. Prebrala sem, da je na oči pametno polagati zelo tople obkladke, zato sem v pečico za 10 minut položila krpice, ki sem jih nato previdno položila na oči. Ta postopek sem ponavljala večkrat na dan. Hkrati sem si veke zjutraj in zvečer temeljito očistila in skrbela za higieno obraza. Sčasoma se mi je razvila značilna gnojna bulica in vedela sem, da je v nobenem primeru ne smem stisniti ali počiti …

Čez nekaj dni je bila bulica že res velika in kar naenkrat, medtem ko sem delala za računalnikom, sem začutila, da se je nekaj zgodilo! Bulica je počila in razlil se je gnoj! Hitro sem ga obrisala in videla, kaj se je zgodilo. Bulice ni bilo več, rdečina pa je ostala, prav tako rahla bolečina.

Veke in ječmen na njih

Takole je bil videti moj ječmen na veki.

Kako bi lahko težave z vekami bile krive za suhe oči

Sčasoma je moja veka dobila svojo staro podobo, a na tistem mestu sem še kar nekaj časa čutila zatrdlino. Bala sem se, da gre za halacion, a na srečo je zadeva sčasoma izginila. Suhe oči so bile spet glavna težava z očmi, ki me je mučila na dnevni bazi.

A počasi imam vsega skupaj že dovolj. Odločila sem se, da bom zadevi prišla do dna, zato sem se vrgla v študiranje vzrokov za pojav suhih oči in bulic na vekah. In prišla sem do skupnega imenovalca.

Kako so lahko Meibomove žleze krive za suhe oči in pogoste ječmene

V vekah se nahajajo posebne žleze z imenom Meibomove žleze. Gre za lojnice, ki v solzni film izločajo maščobo, ki pomaga pri tem, da se solze dlje časa zadržijo na očesni površini.

Če se te lojnice iz nekega razloga zamašijo ali ne delujejo pravilno, lahko pride do tega, da je v solznem filmu premalo maščob, zato solze hitro izhlapevajo in posledica so suhe oči. Dejansko sem že večkrat na robovih vek opazila majhne gnojne bulice, ki so bile tudi rahlo srbeče in ravno te so pokazatelj zamašenih Meibomovih žlez. Jaz sem jih seveda nespametno praskala in tako ranila robove vek, kar mi je posledično prineslo ječmen.

Ječmen na očesu se namreč pojavi, kadar se v mešičku trepalnice ali v žlezi lojnici ujame bakterija. Če se lojnica zamaši skupaj z ujeto bakterijo, lahko nastane ječmen, saj je ječmen in njegova gnojna bulica oz. mozoljček klasična manifestacija gnojnega vnetja zaradi bakterije.

Ideje za boj proti suhim očem in za zdrave veke v prihodnje

Glede na to, da bom verjetno še veliko časa preživela za računalnikom (pred mano je vsaj še 25 let dela), je nujno, da se spopadem s težavami s suhimi očmi. Kot že rečeno, za prvo pomoč uporabljam kapljice za oči, a vidim, da to ni dovolj.

Odločila sem se, da bom po novem bolj skrbela za zdrav življenjski slog: več časa bom preživela v naravi, popila bom vsaj 2 l vode na dan in nabavila kvalitetne omega-3-maščobne kisline, ki naj bi ugodno vplivale na delovanje Meibomovih žlez. V lekarni bom kupila tudi gel za suhe oči, ki ga v oči kanemo zvečer pred spanjem. Gre za nekoliko gostejši pripravek, kot so kapljice za oči, a z enakim učinkovanjem. Ravno zaradi gostote ga nanašamo zvečer, saj rahlo zamegli vid. Čez noč se tako dobro ohrani na očesni površini in jo vlaži ter obnavlja.

rdeče oči so značilne za suhe oči, zato negujmo veke

Marsikdo ima rdeče oči, kar je znak suhih oči.

Hkrati bom moja glavna pozornost veka. Veke bom redno čistila in vsak dan delala tople obkladke. Ti naj bi mehčali maščobni del solznega filma v Meibomovih žlezah, ki naj bi se nato učinkovito izločil v solzni film in se dobro porazdelil po očesu.

Bojim se, da bo stanje z mojimi očmi z leti samo še slabše, saj starost in hormonske spremembe na bolezen suhih oči precej neugodno vplivajo. Zato se mi zdi ključno, da za oči čim bolj poskrbim zdaj. Verjemem, da mi bo zdaj lažje, ko sem spoznala, kakšna je povezava med vekami in suhimi očmi. Če ne bi dobila ječmena, ne bi nikoli izvedela.