Kakšne teambuilding programe poznamo v Sloveniji?

Kakšne teambuilding programe poznamo v Sloveniji?

Teambuilding programi v Sloveniji se spreminjajo glede na potrebe timov, kaj ti potrebujejo za uspešno delo in kakšne cilje želijo doseči z izvajanjem teambuildinga. Teambuilding programe delimo na zabavni teambuilding in strokovni teambuilding, nadalje jih delimo na zunanje in notranje programe, ter delitev na čas trajanja. Zunanji  programi se dogajajo na prostem, pogosto se najame piknik prostor, v primeru slabega vremena lahko tudi  prireditveni šotori. Organizatorji dogodka udeležence pogosto peljejo v adrenalinski park, lahko tudi na   mini raft,  pohodništvo ali  rafting na soči. Notranji programi vključujejo  najem dvorane, kjer se odvijajo seminarji, kongresi, predavanja, ali pa teambuilding igre.  Notranji teambuilding programi se lahko odvijajo tudi v hotelu, restavraciji ali celo v toplicah.

Teambuilding programi – delitev glede vsebine in programov

Teambuilding programe delimo tudi glede na čas trajanja, glede na vsebino, po raznolikosti programov in po zahtevnosti. Glavna sezona izvajanja teambuilding dogodkov traja od aprila do junija, pogosto pa tudi od septembra do novembra. Seveda pa je teambuilding dogodek možno izvesti skozi celo leto, vse  bolj priljubljena je novoletna zabava za zaposlene, kar tudi lahko štejemo kot teambuilding dogodek.

Delitev teambuilding dogodkov glede na čas

Teambuilding dogodki lahko trajajo en dan, dva, tri, ali celo več dni. Lahko se odvijajo kot enkraten dogodek, ali pa se povežejo v serijo dogodkov. Poznamo tudi pol dnevne dogodke. Kadar teambuilding dogodek traja več dni, je v ponudbo potrebno vključiti prenočevanje v hotelu in pogostitev udeležencev. Večdnevni teambuilding dogodek se lahko izvede tudi v obliki dvodnevnega izleta ali potovanja, ki traja več dni. Lahko je v obliki zabavnega teambuildinga ali pa strokovnega teambuildinga, odvisno od potrebe in napotkov naročnika.

teambuilding programi

Teambuildnig dogodki glede na vsebino

Glede na vsebino lahko teambuilding programe delimo na sprostitvene, kjer se ves dogodek odvija na sproščen in zabaven način, dogodek je lahko povezovalen in  motivacijski, pogosto pa je strateško usmerjen.  Seveda poznamo tudi klasičen team building, ki pa lahko sčasoma postane dolgočasen, zato morajo izvajalci programov ves čas iskati nove team building ideje.

Teambuilding programi

Teambuilding programi se razlikujejo glede na potrebe in želje tima. Zelo priljubljeni so programi, kjer se udeleženci preizkusijo v preživetju v naravi, lahko se dogajajo na snegu, na vodi, v adrenalinskih parkih ali pa v dvoranah, kjer imajo zaposleni poslovne seminarje. Zelo pogoste so tudi teambuilding delavnice, ki vključujejo razne kreativne delavnice ali kulinarične delavnice.

Viri: ETC