Kateri očesni portal izbrati za verodostojne in uporabne informacije o zdravju oči?

Ste tudi vi vajeni, da pri različnih zdravstvenih težavah najprej malce pobrskate po spletu in iščete informacije? Dobro je, da smo informirani, saj tako bolje spoznamo svojo bolezen in težave lažje razložimo zdravniku. Tokrat se bomo posvetili boleznim oči in različnim svetovnim portalom, ki se osredotočajo nanje. Najprej spoznajmo očesni portal v Sloveniji, potem pa se bomo odpravili še na pot po svetu.

portal za zdravje oči na tablici

Spoznajmo slovenski portal za zdravje oči Moje oko

Moje oko je portal za očesno zdravje, ki obstaja že kar nekaj let, vendar so ga v zadnjem času obogatili s številnimi vsebinami. Novi članki se objavljajo tedensko, osredotočajo pa se na štiri kategorije: suhe oči, težave v vekami, nego oči in druge očesne bolezni.

Vsi članki so znanstveno podprti in pregledani s strani strokovnjakov ter so tako verodostojen vir informacij. Najdejo se tako taki informativne narave kot prikazi primerov, saj lahko na portalu beremo tudi intervjuje z ljudmi, ki jih mučijo različne težave z očmi, npr. trenutno precej aktualna alergija na trave.

Portal nastaja izpod rok slovenskih distributerjev za izdelke vodilnega francoskega proizvajalca oftalmoloških izdelkov: Laboratoires Thea. Izdelki, ki jih tržijo, so podrobno predstavljeni na spletni strani, kjer jih je mogoče tudi naročiti. Njihov paradni izdelek so kapljice za oči Thealoz Duo, ki jih svetujejo za najrazličnejše očesne tegobe – več o kapljicah si lahko preberete na povezavi.

Glavna prednost portala

Kar nam je na portalu najbolj všeč, so videoposnetki, ki prikazujejo uporabo izdelkov Thea. Na mojeoko.si si lahko ogledate pravilno uporabo kapljic za oči Thealoz Duo. Gre za postopek, ki je primeren tudi za katerekoli druge kapljice za oči. Preverite lahko tudi, kako se uporabljajo krpice za čiščenje vek Blephaclean, ki so ključne za nego vnetih vek in preventivno higieno vek, ki lahko prepreči marsikatero težavo z vekami. Na podoben način je prikazano tudi, kako lahko veke očistimo, če so se na vekah pretirano razrasle pršice demodeks.

Obstaja tudi hrvaška različica portala Moje oko

Portal Moje oko je na voljo tudi v hrvaščini. Ogrodje spletne strani s predstavitvijo najpogostejših očesnih bolezni in izdelki, ki lahko pomagajo proti težavah, je enako kot v slovenščini. Razlika pa je pri člankih. Ti so prilagojeni na hrvaško tržišče, jih je pa še več kot na slovenski spletni strani. Posvečajo se najrazličnejšim tegobam z očmi, in to izjemno podrobno, tako da zlahka najdete članek, ki opisuje vaše težave, in predlagane rešitve.

V člankih so ponavadi kot rešitev predlagani tudi izdelki proizvajalca Laboratoires Thea. Tako so za suhe oči predlagane kapljice za oči z imenom Thealoz Duo, enako kot v Sloveniji. Za težave z vekami priporočajo Blephaclean oz. posebne krpice za čiščenje vek. Pri razrastu pršice demodeks stavijo na Blephademodex, ki je prav tako namenjen čiščenju vek, le da vsebuje še olje čajevca, ki je ključno v boju proti pršici demodeks. Ko govorijo o negi oči, velikokrat priporočajo kapsule Nutrof Total, ki pomagajo ohranjati dober vid tudi v starosti, ko se pri marsikomu zgodi starostna degeneracija rumene pege.

Izstopajoči članki

Vsi članki teme obravnavajo zelo podrobno, da kar najbolj osvetlijo simptome in znake bolezni ter predlagane rešitve. Še posebej nam je v oči padel članek o disleksiji, v katerem je na res podroben način razložena ta zelo neprijetna težava. Članek se osredotoča tako na povezavo med kakovostjo vida in pojavom disleksije, simptome, po katerih jo lahko prepoznamo v različnem starostnem obdobju otroka ter teste za ugotavljanje diagnoze. Gre za izjemno izčrpen članek o disleksiji, ki ga lahko preberete na povezavi.

Če vas zanimajo aktualne teme v zvezi s težavami z očmi, bodo vašo pozornost gotovo pritegnili članki o težavah z očmi, povezanih z alergijo. Tudi zaradi alergij lahko oči srbijo in se solzijo, zato portal prinaša rešitve za oči, ki se spopadajo z alergijo – bodite pozorni na članek “Prehlada ili alergija”, če ste v dilemi, kaj vas je doletelo.

Portal Moje oko obstaja tudi v srbščini, sam princip pa je enak kot na slovenskem in hrvaškem trgu: obsežni članki o zdravju oči, pospremljeni s izdelki za očesne težave. Tako kot v Sloveniji in na Hrvaškem so tudi tu članki delo očesnih strokovnjakov, podprti s strokovnimi viri iz uglednih medicinskih publikacij.

portal za zdravje oči Moje oko HR

Kaj je značilno za nemški očesni portal Hilfe bei trockenen Augen

Nemški portal za zdravje oči Hilfe bei trockenen Augen (Pomoč pri suhih očeh) je zanimiv zato, ker se se v celoti osredotoča na perečo očesno težavo sodobnega časa: suhe oči. Zelo poljudno in razumljivo razloži podrobnosti o tej bolezni ter osvetli vzroke za njen pojav, najpogostejše simptome, nasvete, kako omiliti težave, in najpogostejše metode zdravljenja bolezni.

Vsebina je podkrepljena z izjemno uporabnimi videovsebinami, v katerih priznani nemški oftalmologi osvetljujejo vzroke za suhe oči in svetujejo, kako se s težavami spopadati. Izredno prav bodo vsem s suhimi očmi prišli tudi videonapotki za nego oči in vek, npr. kako vkapati kapljice za oči in kako pravilno očistiti robove vek. Še dodaten plus spletne strani so uporabni članki o ustrezni prehrani v primeru suhih oči.

Portal sicer promovira farmacevtske izdelke za zdravje oči Vismed. Večinoma gre za pripravke proti suhim očem, ki so na voljo tako v vsebnikih za večkratno uporabo kot v enoodmerni embalaži. V oči nam je padel izdelek Remogen omega s formulacijo, ki vsebuje omega-3 maščobne kilsine. Razvili so je posebej za poškodovano očesno površino zaradi blefaritisa, suhih oči in operacije oči.

portal za zdrave oči Hilfe bei trockenen Augen

Zakaj je kanadski portal za suhe oči MyDryEye.ca je bogat vir informacij

Kanadski portal za suhe oči MyDryEye.ca so ustvanovili trije oftalmologi kot podporo svojim ordinacijam in kot vir informacij za paciente. Pravijo, da je njihovo gonilo ponuditi olajšanjem vsem, ki jih mučijo suhe oči ter zdraviti vzrok, zaradi katerega se te pojavljajo.

Portal poleg predstavitve oftalmologov, njihovih praks in načinov zdravljenja ponuja tudi precej vsebin, ki so vse po vrsti osredotočene na zdravljenje in informiranje o suhem očesu.

Izredno uporaben element: iskalnik oftalmologov

Spletna stran ima tudi odlično funkcijo, s pomočjo katere lahko na zemljevidu najdete najbližjega oftalmologa. Ustanovitelji spletne strani so namreč spletli izjemno mrežo kanadskih oftalmologov, ki se prek portala promovirajo in predstavljajo. Res, da to nam v Sloveniji ne pride prav, a vendar je ideja dobra in jo velja posnemati, zato jo posebej izpostavljamo.

portal za zdravje oči My Dry Eye

Za pregled svetovnih očesnih portalov smo se odločili, ker ponavadi znanja ne iščemo zgolj v lastnem jeziku, pač pa se obrnemo na vse vire, ki so nam na voljo. Zgornji pregled portalov je naš predlog dobrih spletnih strani, za katere uporabo, da vam bodo pri iskanju zdravja in znanja prišle prav.