Naravna kozmetika – kako prepoznati certificirano naravno kozmetiko

Ko se sprehajamo po lekarni, parfumeriji ali drogeriji, vidimo izdelke, ki oglašujejo z obljubami, kot so „100% naravno“, „brez umetnih sestavin“, „najboljše iz narave“, „zelena lepota“ itd. Takšna sporočila nam dajejo dober občutek o zdravih in okolju prijaznih proizvodih. Toda kaj je naravna kozmetika? Koliko narave je v resnici v takih izdelkih? Je to že naravna kozmetika ali za njo stojijo samo prazne obljube?

In kaj sploh je naravna kozmetika? Po čem se naravna kozmetika razlikuje od običajne kozmetike? Ali je naravna kozmetika vedno veganska in organska?

V tem članku vam bomo poskusili odgovoriti na vsa zgoraj navedena vprašanja. Ta članek je skupek dolge raziskave znanstvenih člankov in številnih knjig.

Pod drobnogled smo vzeli tudi nekatera podjetja, ki izdelujejo naravno kozmetiko, kot je na primer ERUi Bio Kosmetik, ki izdeluje bio certificirana naravna kozmetika brez plastične embalaže.

Naravna kozmetika - kako prepoznati certificirano naravno kozmetiko

Kaj je naravna kozmetika?

Kakšna pa je natančna definicija naravne kozmetike? Na to vprašanje žal ni lahkega odgovora, ker ne obstaja enotno urejena zakonska definicija za “naravno kozmetiko”.

Obstajajo kozmetični izdelki, ki imajo naravne sestavine, vendar ne izpolnjujejo zahtev certificirane naravne kozmetike. Obstajajo tudi običajni kozmetični izdelki, ki imajo posamezne naravne ali celo organske sestavine, vendar niso naravna kozmetika.

Green washing” ali zeleno zavajanje je zelo priljubljena marketinška metoda, ki je prisotna  v kozmetični industriji. Zato je treba biti zelo pozoren pri izbiri pravilnega izdelka. Na splošno bi lahko rekli, da je naravna kozmetika sestavljena iz “bolj naravnih” sestavin (previdno: ne “naravnih”, ampak “bolj naravnih” – pomembna razlika!).

Le različni certifikati nam ponujajo pravo orientacijo in  zagotavljajo, da se v proizvodu resnično nahaja naravna kozmetika. Kozmetika, ki ji je bila dodeljena ena ali več oznak “certificirana naravna kozmetika”, ustreza strogim standardom. Samo pri takšnih proizvodih ste lahko prepričani, da uporabljate “pravo” naravno kozmetiko.

V nasprotju s klasično kozmetiko, certificirana naravna kozmetika nima določenih sintetičnih surovin, silikonov, parabenov in sintetičnih dišav. Uporabljajo se samo nekateri konzervansi. Izključeni so tudi parafini in drugi naftni derivati.

Certificirana naravna kozmetika

Kot smo že omenili, se naravna kozmetika od “običajne” kozmetike razlikuje predvsem po sestavi in ​​vrsti sestavin. Certificirana naravna kozmetika izključuje številne snovi, ki se zakonito uporabljajo v kozmetičnih izdelkih.

Običajna kozmetika večinoma uporablja sintetične sestavine, kot so mineralna olja, parabeni, silikoni in še veliko več. V certificirani naravni kozmetiki je večina teh snovi prepovedanih in ​​namesto tega uporablja rastlinska olja ter naravne rastlinske izvlečke.

Organska kozmetika oz. Bio kozmetika

Certificirano naravno kozmetiko pogosto enačijo z organsko kozmetiko. To je narobe. Čeprav naravna kozmetika vsebuje organske sestavine, še zdaleč ni organska kozmetika.

Certificirani organski kozmetični izdelki imajo bistveno večji delež sestavin iz certificiranega ekološkega gojenja. Certificirana naravna kozmetika ni organska kozmetika, a kljub temu mora vsebovati delež organskih sestavin.

Certifikati so zelo različni, ampak spodaj navedene informacije so minimalni kriteriji, ki jih morajo upoštevati vsi proizvajalci certificiranih proizvodov.

Naravna kozmetika

Naravna kozmetika mora vsebovati vsaj 50% rastlinskih sestavin. Vsaj 5% vseh sestavin mora izvirati iz certificirane ekološke pridelave.

Ekološka kozmetika

Ekološka kozmetika mora vsebovati vsaj 95% sestavin rastlinskega izvora in vsaj 10% vseh sestavin mora izvirati iz certificiranega ekološkega gojenja.

Certifikati

Kot vemo, “naravna kozmetika” ni zaščiten pojem, zato je velikokrat razlagan napačno oz. dvoumno. Ampak obstajajo tudi certifikati, ki nam kot porabnikom omogočajo, da se lahko znajdemo v tej džungli kozmetičnih izdelkov in izberemo pravilen proizvod za naše potrebe.

Kot porabniki se vedno lahko zanesemo na certifikate, ki določajo stroge smernice in razlikujejo certificirano naravno kozmetiko. Ti certifikati nam pomagajo prepoznati “pravo” naravno kozmetiko.

COSMOS

COSMOS certifikat se deli na „COSMOS natural“ (certificirana naravna kozmetika) in „COSMOS organic“ (certificirana ekološka kozmetika).

Austria BIO Garantie

Je eden najbolj zahtevnih certifikatov za ekološko naravno kozmetiko, ki porabnikom zagotavlja odlično kakovost in 100% naravne surovine. Nekatere zahteve so tudi:

  • minimalno 95% proizvoda mora vsebovati sestavine iz ekološke pridelave, vendar proizvajalec mora stremeti k 100%;
  • prepovedana je uporaba gensko spremenjenih organizmov;
  • zelo omejena uporaba konzervansov in emulgatorjev.

Certificirana ekološka kozmetika

Zaradi zelo zahtevnih predpisov se veliko proizvajalcev ne odloča za ta certifikat.

EcoCert

EcoCert certifikat se deli na „EcoCert COSMOS natural“ (certificirana naravna kozmetika) in „EcoCert COSMOS organic“ (certificirana ekološka kozmetika).

NATRUE

Certifikat NATRUE je eden najbolj znanih certifikatov iz naravne kozmetike. Certifikat je leta 2007 ustanovila mednarodna organizacija za naravno kozmetiko s sedežem v Bruslju. Obstaja certifikat za naravno in certifikat za ekološko kozmetiko.

Predstavitev nekaterih predstavnikov certificirane naravne in ekološke kozmetike

ERUi Organic sustainable cosmetics

ERUi Bio Kosmetik je avstrijsko podjetje, ki izdeluje certificirano ekološko naravno kozmetiko. Ustanovitelj je Slovenec, ki ga je pot zanesla na Dunaj, kjer je ustanovil svoje podjetje leta 2017.

ERUi izdeluje proizvode, ki so 100% naravni in vsebujejo minimalno 95% sestavin iz ekološke pridelave, kar zagotavlja tudi eden izmed najzahtevnejših certifikatov za ekološko kozmetiko, Austria Bio Garantie.

Proizvodi so narejeni brez vsebnosti vode, zelo bogati z naravnimi aktivnimi sestavinami in zato primerni tudi za zahtevno oziroma občutljivo kožo. So brez emulgatorjev, konzervansov in alkohola.

Kar pa dela ERUi še posebej edinstveno, je to, da uporabljajo samo biološko razgradljivo embalažo in tako preprečujejo onesnaževanje okolja s plastiko.

Pri njih lahko najdete zelo različne produkte, kot so:

Bio krema za obraz (Dreaming Duchess nachhaltige Bio Gesichtscreme), nego za možke (Hornwald Bio Gesichtscreme für Männer), nego ustnic (Purple Bee Bio Lippenpflege ohne Plastik), različna bio mila (kot na primer zimsko bio milo Winter Seife Bio Gesichtsseife ohne Duftstoffe) in še veliko več.

Bio certificirana naravna kozmetika brez plastike

Dr. Hauschka

Dr. Hauschka je nemško podjetje, ki je pionir naravne kozmetike. Paleta proizvodov Dr. Hauschka vključuje številne negovalne in dekorativne kozmetične izdelke. Izdelki so certificirani s certifikatom NATRUE, ki zagotavlja, da so proizvodi certificirana naravna kozmetika.

i+m Naturkosmetik

Berlinska znamka i+m Naturkosmetik ponuja paleto kakovostnih izdelkov za ekološko nego, kot so losjoni za telo, geli za prhanje, šamponi in dezodoranti. Celotna ponudba je certificirana kot ekološka kozmetika v skladu s standardom Cosmos Organic.

Lavera

Proizvajalec naravne kozmetike Lavera ponuja širok izbor negovalnih izdelkov (npr. šamponi, geli za prhanje, dezodoranti in kreme za sončenje) ter dekorativne kozmetike (ličila, maskare, šminke itd.) Izdelki so sestavljeni iz naravnih sestavin, nekatera tudi iz ekološkega kmetovanja. Izdelki so certificirani s certifikatom NATRUE, ki zagotavlja, da so proizvodi certificirana naravna kozmetika.

Kaj je naravna kozmetika – naš zaključek

Med raziskavami na temo naravne kozmetike smo prebrali številne knjige, preučili nešteto člankov in znanstvenih poročil. Odgovoriti na vprašanje, kaj je naravna kozmetika, vsekakor ni enostavno.

Zagotovo lahko rečemo le eno in to je, da je vedno bolje uporabljati certificirano naravno oziroma ekološko kozmetiko, saj le tako zagotovo veste, da so vaši produkti preverjeni.

Prepričani smo, da naravna kozmetika ni le boljša za zdravje naše kože, ampak tudi za naše okolje. Kljub temu obstajajo področja, ki jih je še vedno mogoče izboljšati. Še posebej, če smo pozorni tudi na vegansko kozmetiko.

Med raziskovanjem in pisanjem tega članka, smo tudi sami zamenjali  nego svoje kože in začeli uporabljati ekološko certificirano naravno kozmetiko. Opazili smo, da še vedno obstaja možnost za optimizacijo, zlasti na področju ličenja, kjer je zelo težko najti organske produkte.

Na začetku nam je manjkal ta “hiter efekt” pri naravnih proizvodih. Potrebno je bilo malo potrpljenja, da se je koža navadila na naravno kozmetiko.

A bilo je vredno! Naša koža sedaj potrebuje veliko manj negovalnih izdelkov, je manj suha in je v celoti postala bolj sijoča. Mimogrede, zdaj uporabljamo proizvode znamke ERUi, ki smo jo spoznali čisto slučajno. Vsekakor jo priporočamo vsakomur, še posebej ljudem s suho kožo.

Pri naravni kozmetiki je na prvi pogled težko videti ali so izdelki res tako naravni, kot se predstavljajo. Če želite biti varni in popolnoma prepričani, kupite naravno kozmetiko z ustreznimi certifikati.

Kaj nas je prepričalo o certificirani naravni kozmetiki? Ekološki odtis izdelkov je manjši. Transparentnost. Izvajanje testov na živalih je prepovedano – vsaj za certificirano naravno kozmetiko. Predvsem pa visoko kakovostne surovine, ki našo kožo »nahranijo« in ji zagotovijo dolgoročno nego, brez »jojo efekta«.

Slaba stran je visoka cena proizvodov, vendar je nam bolj pomembna zdrava in sijoča koža.

Pa vam?

ERUi certificirana bio naravna kozmetika

Viri:

https://www.abg.at/