Previjalna miza z banjico – kako poskrbeti za varno uporabo

V prvih mesecih življenja je otrokova nega in higiena najpomembnejši del vsakdana. Previjalna miza z banjico je nepogrešljiv pripomoček za starše, ki olajša te naloge. Vendar pa je pri uporabi pomembno poskrbeti za varnost. V nadaljevanju so navedeni nekateri ključni dejavniki, katere morate nujno upoštevati za zagotavljanje varnosti vašega otroka na previjalni mizi z banjico.

Otroka imejte vedno pod nadzorom

Nikoli ne pustite otroka brez nadzora na previjalni mizi. Otroci so nepredvidljivi in se lahko hitro zvrnejo. Morda se zdi, da je dojenček zelo miren in miruje na previjalni mizi vendar lahko v hipu spremeni položaj in pade iz previjalne. Zato je vedno potrebno imeti otroka pod nadzorom tudi, če je miza opremljena z vsemi vrstami varnostnih sistemov. Noben pripomoček ne more preprečiti vseh nevarnosti.

previjalna miza z banjico olajša življenje staršem
Previjalna miza z banjico olajša življenje staršem

Preprečite utopitve

Banjico vedno napolnite brez dojenčka ali pa ko je dojenček varno nameščen na mizi, čeprav to odsvetujemo. Med uporabo banjice otroka nikoli ne izpustite izpred oči. Otrok se v banjici lahko zelo hitro in v zelo nizki vodi utopi. Vse pripomočke, ki jih potrebujete si pripravite prej. Če jih pozabite otroka vzemite iz banjice in jih skupaj z njim pojdite iskat. Otrok se zelo hitro lahko utopi zato pazite! Previjalna miza z banjico je lahko zelo nevarna.

Preverite temperaturo vode

Pred kopanjem otroka vedno preverite temperaturo vode. To lahko najbolj pravilno storite s posebnim termometrom za kopel. Otroška koža je tanjša in otrok lahko zelo hitro dobi opekline ali se celo pregreje in možna je tudi smrt zato je ustrezna temperatura zelo pomembna. Optimalna temperatura je med 37-38 stopinjami. Če termometra nimate preverite temperaturo s komolcem, a svetujemo vam termometer. Zakaj? Voda je lahko za vas videti pravilno topla vendar se lahko zgodi, da je v resnici preveč vroča za dojenčka.

Pazite še, da imate v pipi vedno mlačno ali mrzlo vodo in nastavljeno mlačno vodo, da otroka slučajno ne opečete, če odprete vodo. Ravno pred kratkim je otrok umrl, ker mu je bratec odprl vročo vodo.

Ogrejte kopalnico oz. prostor za kopanje

Tako kot vas tudi otroka zebe v mrzli kopalnici. Naša koža se ohlaja z izparevanje vlage. Iz tega razloga nas zebe po tuširanju, dokler se ne obrišemo. Dejstvo je le, da je otroku še toliko bolj neprijetno. Zato ogrejte kopalnico na prijetno temperaturo in če imate možnost brisače položite na radiator. Tako boste poskrbeli, da bu bo udobno pred, med in po kopanju.

Previjalna miza z banjico je idealno gojišče za mikrobe in viruse

Bakterije in virusi obožujejo vlažne prostore. Ker je previjalna miza z banjico namenjena prvenstveno menjavi umazanih pleničk je zato tudi odlično gojišče za mikrobe. Zato previjalno mizo redno čistite. Da bi preprečili morebitno širjenje bakterij in preprečili morebitne bolezni redno čistite previjalno mizo.

Zadostuje če po vsaki uporabi previjalno temeljito očistite z blagim detergentom. Posvetite se tudi raznim pregibom, zgibom ali šivom. Redno pa jo tudi razkužite. Zato pridobite razkužilo, ki je primerno za površine, ki prihajajo v stik z dojenčkovo kožo. Najboljša izbira za nabavo je lekarna. Nikoli ne uporabljajte splošnih razkužil in razkužil na osnovi klora.

Z upoštevanjem teh osnovnih nasvetov lahko poskrbite za varno in udobno okolje za nego vašega otroka. Ne pozabite, da je varnost vedno na prvem mestu, zato bodite pozorni na vse možne nevarnosti in ukrepajte preventivno.

Vas morda zanima še zgodovina razvoja previjalnih miz? Preberite še ta naš članek, kjer smo odgovorili ali se je previjalna miza spremenila z leti?