Priča na poroki: zaupnik, prijatelj, sopotnik.

Priča na poroki je enostavno nepogrešljiva! Težko si predstavljamo, da bi poroko in tudi že priprave na poroko izvedli brez njene pomoči. Vsaj tako bi bilo prav. Da je poročna priča tista, na katero se lahko obrnemo v času se ko pripravljamo na obred. Pa naj bo to ko potrebujemo fizično pomoč ali ko iščemo nasvet, pogovor, tolažbo. Ali pa preprosto druženje in sproščen pogovor, ki ni vezan na intenzivno dogajanje okrog poroke. 

 

porocne-price

Iščete odgovore na vprašanja:

➡ Ali je poročna priča lahko kdorkoli?

➡ Kakšno vlogo ima priča na poroki?

➡ Je poroka brez prič sploh mogoča?

Če iščete način kako najlažje do njih, je zdaj to cila preprosto, ker …  Imamo odgovore! 

Brez ovinkarjenja, brez dolgovezenja, samo to kar potrebujete – odgovore!

 

 

Je lahko poročna priča vsakdo?

 

Na hitro: odgovor je NE!

Namreč, v zakonu, ki je vezan na sklepanje zakonskih zvez je zapisano, da je izbira priče sicer svobodna, a obenem mora biti to nekdo, ki je poslovno sposoben. 

 

price-neveste

 

Če prevedemo, bi sklepali, da mora priča na poroki že imeti svojo zaposlitev oz. dovolj prihodkov, da je sposobna sama skrbeti za svoje življenje in svoje potrebe. Nedvomno je to zapisano tudi iz razlogov, da v primeru, ko gre na poroki oz. pred ali po njej kaj narobe, je lahko prav priča tista, ki jo lahko prosimo za pomoč tudi pri finančnih težavah.

Sicer pa je priča lahko vsakdo. Tudi starostno ni več omejitve – pa vendar nam jo nekako postavlja že zgornje izhodišče, saj posameznik ni poslovno sposoben pri rosnih petnajstih, denimo. Če pa je – ali če kdo jamči za njegovo vlogo, potem bi verjetno lahko tudi tak mladenič ali mladenka opravljal funkcijo priče na poroki.

Ni pa potrebno, da je poročna priča z vami v kakrkšnem koli sorodstvenem odnosu. Vsaj če se poročate civilno. Pri cerkevni poroki pa … Odvisno od duhovnika. Lahko se zgodi, da bo zahteval, da je priča le nekdo, ki je že poročen ali, ki ima opravljene cerkvene zakramente. Lahko da tega ne bo zahteval. Po naših informacijah je veliko odvisno od tega, kdo je sogovornik na drugi strani in kakšna stališča ima.

Kakšna vlogo ima priča na poroki?

 

Priča na poroki je kot že sam naslov tega zapisa pove – zaupnik, prijatelj, sopotnik in najtrdnejši oporni steber ženina in neveste. Je rešilna bilka vsakega problema. Ko bo šlo vse dobro in ko bo šlo kaj narobe bo poročna priča prva s katero boste delili trenutek. Zato je vendar tudi vedno ob vaši rami. 

Vloga se spreminja glede na dogovor med ženinom in nevesto in seveda obema pričama. Lahko imata na poroki posebej določene naloge, za katere si mladoporočenca želita, da jih priči izpeljeta. Lahko da te naloge opravljajo drugi in imata priči res nudita le moralno podporo. 

 

prica-zenina

 

V večini primerov je vse stvar dogovora. In ta dogovor naj bo sklenjen že pred poroko. Kajti na poroki verjetno ne bo prostora za določanje nalog. Niti si nihče ne želi prevelike improvizacije na dan kot je poročni.

 Je poroka brez prič mogoča?

Sila preprosto: če se poročata samo civilino DA, če se poročata tudi cerkveno NE.

Ja, tako. Od leta 2018 lahko svoj zakon potrdite tudi brez poročnih prič, pa bo le ta vseeno veljaven. Obred torej lahko izvedete v res intimnem vzdušju. Samo vidva! Pa si tega želita?

 

prica-na-poroki

 

Se veliko parov odloča za poroko brez prič?

Da in ne. So tisti, ki poroko izpeljejo samo za to, da je na papirju in so tisti drugi, ki poroko dojemajo kot obred – in takšni se običajno poročajo s pričami in ne v prostorih upravne enote. 

Odločitev je na strani mladoporočencev in vsaka je pravilna. Pomembno pa je, da veste kakšne so možnosti.