ZAKAJ BI SE MORALA VSAKA ŽENSKA V ČASU MENOPAVZE REDNO PODAJATI NA MESTNO KOLO?

ZAKAJ BI SE MORALA VSAKA ŽENSKA V ČASU MENOPAVZE REDNO PODAJATI NA MESTNO KOLO?

Vožnja z mestnimi kolesi kot popolna oblika telesne dejavnosti za žensko v obdobju menopavze

Menopavza je brez vsakega dvoma eno najpomembnejših obdobij v življenju vsake ženske in predvsem čas velikih sprememb tako na hormonskem, kot tudi na psihičnem in telesnem področju. Slednje je posledica predvsem usihanja jajčnikov in s tem povezane znižane ravni estrogena, ki v največji meri vpliva ravno na skeletno mišični sistem. Zaradi tega je redno gibanje za zdravje ženske in njeno dobro počutje v obdobju menopavze bistvenega pomena, med najbolj priporočenimi vadbami s strani zdravnikov in drugih strokovnjakov pa se pojavlja vožnja z mestnimi kolesi.

Glede na to, da je vožnje z mestnimi kolesi v današnjih časih veščih velika večina žensk in da si jih je mogoče priskrbeti po izjemno ugodnih in vsem dostopnih cenah, pravzaprav ne vidimo razloga, da ne bi s kolesarjenjem pričela prav vsaka ženska.

Če vzamemo v obzir številne koristi, ki jih mestna kolesa prinašajo na žensko telo, pa lahko povsem upravičeno zapišemo, da predstavlja vožnja z mestnimi kolesi popolno obliko telesne dejavnosti za žensko v obdobju menopavze.

V čem je prednost vožnje z mestnimi kolesi po mestnih ulicah?

Bistvo vožnje z mestnimi kolesi je v tem, da kolesarite med urejanjem opravkov v mestu, kot je obisk banke, odhod na pošto ali nakup v trgovini, pri tem pa predvsem v času prometnih končnic prihranite na času, se izognete stroškom za vse dražja fosilna goriva in parkirninam, najpomembneje pa je, da ogromno prispevate k ohranitvi in okrepitvi zdravja, o čemer bomo sicer več zapisali v nadaljevanju prispevka. Dodatna prednost mestnih koles je tudi v tem, da skladno s svojim namenom omogočajo povsem enostaven prevoz različne prtljage.

Seveda pa to vsekakor ne pomeni, da mestna kolesa niso primerna za nedeljski izlet ali potepanje v okolici našega doma, vendar je njihov temeljni namen kljub temu vožnja v mestih.

S poganjanjem pedalov ženskega kolesa v času menopavze do boljšega telesnega zdravja!

Kot smo zapisali že uvodoma, telesna dejavnost je v obdobju menopavze za vsako žensko še večjega pomena, kakor v letih poprej. Po priporočilih zdravnikov bi moralo gibanje za ženske po 45. letu starosti obsegati tako kombinacijo aerobne vadbe, kot tudi vadbo za moč. Kolesarjenje izpolnjuje oba navedena kriterija, zanj pa ne pravzaprav ne potrebujete ničesar drugega, kakor žensko kolo.

V obdobju menopavze se nemalo število žensk sooča z nespečnostjo, nerednim spancem in drugimi težavami s spanjem, katere lahko z redno vožnjo e kolesa učinkovito odpravite ali vsaj omilite. Znano je namreč, da ima poganjanje pedalov ženskega kolesa izjemen vpliv na kakovosten in dober spanec, hkrati pa boste tudi veliko prej zaspale.

Če se boste redno podajale na svoje žensko kolo, ima to lahko vpliv na krepitev kosti in sklepov, kar je še posebej pomembno, saj se namreč ravno v obdobju menopavze pri ženskah običajno začenjajo prve aterosklerotične spremembe.

Ena izmed najpogostejših težav v menopavzi so nedvomno tudi vročinski oblivi in z njim povezano nočno potenje, kar nastane zaradi povečanega izločanja epinefrina. S poganjanjem pedalov ženskega kolesa lahko pospešite njegovo prebavo in  s tem močno zmanjšate pogostnost vročinskih oblivov.

Smo že omenili, da je žensko kolo učinkovito tudi pri urejanju prebave in krepitvi imunskega sistema?

Z vožnjo ženskega kolesa lahko tudi močno zmanjšate tveganje za nastanek srčno žilnih, presnovnih ter rakavih obolenj

Zdravniki in drugi strokovnjaki so si enotni, da lahko žensko kolo za ženske v obdobju menopavze zaradi vseh pozitivnih učinkov na zdravje predstavlja pomemben dejavnik pri zmanjšanju tveganja za nastanek srčno žilnih (visok krvni tlak in z njim povezana ateroskleroza), presnovnih (predvsem sladkorna bolezen tipa 2) ter rakavih obolenj (v največji meri rak debelega črevesja in rak dojke).

Kot zanimivost lahko navedemo, da pride z vožnjo ženskega kolesa do močne upočasnitve razvoja Alzheimerjeve bolezni in celo demence.

V izogib številnim zdravstvenim težavam v zrelejših letih in z namenom zagotovitve čim bolj kakovostnega, neoviranega ter dolgega življenja, je skrajni čas, da se s svojim ženskim kolesom zapeljete še danes!

Kolesa NewBike ne prinašajo koristi zgolj za telesno zdravje, temveč imajo tudi psihoterapevtski učinek

Poleg vseh koristi, ki jih imajo kolesa NewBike za telesno zdravje, ne smemo zanemariti njihovega izjemnega psihoterapevtskega učinka in vpliva na duševno zdravje.

Precejšen delež žensk v obdobju menopavze poroča o različnih razpoloženjskih motnjah, nič manj pogosti pa nista niti kronična utrujenost in razdražljivost. Med vožnjo s kolesi NewBike se bodo izboljšale tako vaše kognitivne funkcije, kot tudi razpoloženje, zmanjšate pa lahko celo vplive stresa in možnosti za nastanek depresije.

Zakaj je še posebej priporočljivo, da se na kolesarjenje odpravite v družbi partnerja ali prijateljice?

Ni potrebno, da kolesarite sami, pravzaprav še posebej priporočamo, da se na kolesa NewBike odpravite v družbi partnerja ali prijateljice in se zapeljete na krajši izlet ali zgolj po opravkih po mestu.

Kolesarjenje v dvoje dokazano vpliva na okrepitev medosebnih odnosov, povečanje osebne sreče in lastnega zadovoljstva, hkrati pa bo tako za vas vožnja s kolesi NewBike še prijetnejša, pa tudi čas vam bo minil občutno prej.

Ali je e kolo ustrezno nadomestilo klasičnemu kolesu v času menopavze?

E kolo še posebej toplo priporočamo vsem ženskam, ki niste v najboljši telesni kondiciji, kar najhitreje prepoznate po tem, da se globoko zadihate ob vsakem, že najmanjšem naporu. Prav tako uporabo e kolesa svetujemo ženskam, ki se spopadate z bolečinami v kolenih, kolkih in drugih sklepih ter tudi vsem ostalim, saj bo tako vaše kolesarjenje:

– prijetnejše,

– udobnejše,

– zmožni boste prevoziti daljšo razdaljo,

– veliko kasneje se boste utrudili, zato boste lahko kolesarili dlje časa,

– med potjo se ne boste preznojili,

– z lahkoto boste opravili tudi z morebitnim klancem na vaši poti.

Kljub temu, da je na e kolesu nameščen električni motor, ki bo močno zmanjšal napor, ki ga boste morali vložiti v poganjanje pedalov, boste še vedno deležni prav vseh koristi, ki jih za vaše zdravje prinaša kolesarjenje. V skladu s tem bi lahko zapisali, da e kolo ni zgolj ustrezno nadomestilo klasičnemu kolesu v času menopavze, temveč celo še bolj priporočljiv pripomoček za kolesarjenje.

E kolo vam lahko pomaga tudi v boju z odvečnimi kilogrami

Kot smo zapisali že zgoraj, kljub izjemni pomoči elektrike, e kolo za vsemi koristmi za krepitev in ohranitev zdravja pravzaprav sploh ne zaostaja za klasičnim kolesom. Tako kot je splošno znano, da je kolesarjenje izjemno učinkovita telesna dejavnost v boju proti celulitu, oblikovanju postave in izgubi odvečnih kilogramov telesne teže nasploh, lahko povsem enako trdimo tudi za e kolo.

Navezujoč se neposredno na porabo kalorij med vožnjo e kolesa, je bilo izvedenih tudi zajetno število raziskav. Izračuni so pokazali, da kolesar na e kolesu v povprečju porabi med 300 in 400 kalorij na uro pri zmerni vožnji, kar je zgolj za petino manj v primerjavi s klasičnim kolesom. Pri tem je potrebno opozoriti tudi na dejstvo, da na porabo kalorij med vožnjo e kolesa vpliva vrsta dejavnikov, najpomembnejši pa so vsekakor:

  • hitrost vožnje,
  • stopnja nastavljene pomoči elektro motorja,
  • strmina terena, po katerem poteka vožnja,
  • vrsta e kolesa,
  • širina in velikost pnevmatik.

Z odvečnimi kilogrami telesne teže ima sicer v obdobju menopavze težave veliko žensk, dodaten razlog, zaradi katerega bi se morale odpraviti na e kolo pa je tudi ta, da boste zahvaljujoč rednemu kolesarjenju tudi videti občutno mlajše.