Otrosko kolo – novo ali rabljeno? Odgovor ni prepost!

Ko ima vaš otrok dovolj let se vsak starš sooči z dvomi kakšno otrosko kolo bi kupil zanj ali zanjo. Je morda dober nakup rabljenega kolesa iz bolhe ali pa naj raje za to namenijo malce več iz proračuna in za otroka kupijo novo kolo.

Vsaka odločitev ima svoje prednosti in slabosti. Malce natančneje bomo pogledali obe opciji in vam pomagali z izbiro, kakršnakoli že bo. V naši družini z več otroci smo imeli tako nova kot rabljena kolesa.

Nakup novega kolesa:

Prednosti:

Očka uči hčerko voziti otrosko kolo

Kvaliteta: Novo otrosko kolo bo v novem stanju in zato mora biti brez mehanskih težav. Enako bo imelo najnovejše varnostne in tehnološke funkcije. Če nameravate z otrokom prevoziti daljše razdalje je to zagotovo velik plus.

Garancija: Novo kolo bo imelo garancijo, kar pomeni, da z kolesom ne boste imeli stroškov, če se slučajno izkaže, da kaj ni ok.

Večja izbira za otroka: Otrok lahko izbere svoj najljubši motiv, ali svojo najljubšo barvo. Imate tudi na voljo veliko različnih velikosti in zasnov koles. Zagotovo najdete pravega za vašega otroka.

Slabosti:

Cena: Novo kolo je lahko veliko dražje kot rabljeno.

Izguba vrednosti: Novo otrosko kolo bo hitro izgubilo na vrednosti. Še posebej bo to vidno, če vaš otrok hitro raste in bo potreboval večje kolo v zelo kratkem času.

Manj okolju prijazna odločitev: Proizvodnja novih koles ima večji vpliv na okolje kot ponovna uporaba rabljenih.

Nakup rabljenega kolesa:

Prednosti:

Cena: Rabljeno kolo je ponavadi veliko cenejše kot novo. Vaša denarnica vam bo hvaležna ob nakupu rabljenega kolesa iz druge roke. Odlična izbira rabljenih koles je na bolhi.

Manjša izguba vrednosti: Rabljeno otrosko kolo je že izgubilo velik del svoje prvotne vrednosti. Zato bo njegova nadaljnja vrednost bolj stabilna.

Okolju prijazna odločitev: Nakup rabljenega kolesa je bolj eko izbira, saj podaljšuje življenjsko dobo obstoječih izdelkov in zmanjšuje potrebo po novi proizvodnji.

Slabosti:

Slabo stanje: Rabljeno kolo je morda že obrabljeno ali celo potrebno popravila. Ob nakupu rabljenega kolesa gre ponavadi za načelo videno – kupljeno in če niste strokovnjak boste težko opazili napake ali težave. Vsekakor je za vsako kupljeno rabljeno otrosko kolo priporočljivo, da ga pregleda strokovnjak.

Brez garancije: Večina rabljenih koles se prodaja brez garancije, kar pomeni, da boste sami odgovorni za stroške morebitnih popravil in menjave. Iz lastnih izkušenj vam povem (sicer ne pri nakupu otroškega kolesa), da se lahko zgodi tudi najbolj črn scenarij. Naše na novo kupljeno rabljeno kolo je kmalu romalo v smeti, ker je bilo neuporabno in brez možnosti popravila.

Omejene možnosti: Morda ne boste mogli najti specifičnega modela, barve ali motiva. Če je na bolhi vsekakor dovolj izbire različnih velikosti boste težje dobili točen motiv otroškega kolesa kot si ga želi vaš otrok. Že izbira otrokove najljubše barve je lahko težava.

Povzetek

Ni enoznačnega odgovora ali kupiti rabljeno otrosko kolo na bolhi ali novega iz trgovine. Pomembno je si nalijete čistega vina in da razmislite kaj je za vas in vašega otroka najpomembnejše. Če sta na primer kvaliteta in garancija ključnega pomena je bolje kupiti novo kolo. Če pa ste bolj osredotočeni samo na ceno je lahko rabljeno kolo odlična izbira.

Pa še nasvet kako izbrati pravo velikost kolesa

Otrok vozi kolo

Izbira prave velikosti otroškega kolesa je ključnega pomena za varno in udobno vožnjo. Velikost kolesa mora biti prilagojena otrokovi višini in zmožnostim. Spodaj je nekaj smernic, ki vam lahko pomagajo pri izbiri:

Velikost kolesa: Velikost otroškega kolesa se običajno meri po premeru kolesa, ki je običajno naveden v palcih ali z znakom “. Na splošno pa za otroke veljajo naslednje smernice:

  • 12″ kolesa so primerna za otroke med 2 in 4 leti ali z višino od 85 do 100 cm
  • 14″ kolesa so primerna za otroke med 3 in 5 leti ali z višino od 90 do 105 cm
  • 16″ kolesa so primerna za otroke med 4 in 6 leti ali z višino od 100 do 115 cm
  • 20″ kolesa so primerna za otroke med 5 in 8 leti ali z višino od 110 do 130 cm
  • 24″ kolesa so primerna za otroke med 8 in 11 leti ali z višino od 130 do 145 cm

Prileganje. Najpomembnejše je, da se otrok počuti udobno in varno na kolesu. Ko sedi na sedežu bi moral biti sposoben zlahka doseči tla s konicami prstov. Njegove roke bi morale biti udobno raztegnjene, ko drži krmilo brez, da bi bile roke preveč napete.

Sposobnosti otroka. Če je vaš otrok začetnik boste morda želeli izbrati otrosko kolo, ki je za njegovo velikost nekoliko premajhno, da se bo počutil bolj varno med učenjem. Ko se otrok počuti bolj samozavestno na kolesu lahko preidete na večje kolo, ki je bolj primerno za njegovo velikost.

Pomembno je upoštevati, da so zgoraj navedene smernice le približne in se lahko razlikujejo glede na blagovno znamko in model kolesa.

Zato pri prodajalcu preverite za posamezno kolo za kakšno višino otroka je primerno.

Sorodni članek
Varno otroško kolo – gorenjskiglas.si