Eko otroško kolo: vzgojimo otroke, da vzljubijo kolesarjenje

Ko pogledamo naše otroke vidimo upanje in potencial za boljšo prihodnost. Vendar je ta prihodnost neločljivo povezana z našim planetom in njegovim zdravjem. Zato je ključnega pomena, da svoje otroke vzgajamo v ljubezni do okolja in jim pomagamo razumeti, kako lahko vsakodnevne odločitve vplivajo na naš svet. Ena od najpomembnejših navad, ki jih lahko vcepimo svojim otrokom je ljubezen do kolesarjenja. Zato otroka čim prej posadite na otroško kolo!

Ljubezen do narave se začne doma

Vzgajanje otrok, ki ljubijo kolesarjenje, se začne doma. Z našim zgledom. Če otroke od mladih nog navajamo na kolesarjenje, ne samo kot na obliko rekreacije, temveč tudi kot način prevoza, bodo te navade bolj verjetno vztrajale v odrasli dobi. S tem, ko otroke učimo kako se varno peljati na kolesu in jih motiviramo, da uporabljajo kolo za prevoz v  šolo, do prijateljev ali za druge dejavnosti, pomagamo oblikovati generacijo, ki bo bolj verjetno izbrala kolo namesto avtomobila.

Kolesarjenje in zmanjšanje ogljikovega odtisa

Kolesarjenje ni le zdrav način gibanja temveč je tudi ena najbolj okolju prijaznih oblik prevoza. Dejstva so jasna. Povprečen avtomobil proizvede približno 120 gramov CO2 na prevoženi kilometer medtem, ko kolesarjenje ne povzroča neposrednih emisij CO2.

Poleg tega proizvodnja avtomobilov zahteva ogromno količino energije in sredstev ter prispeva k velikemu delu emisij CO2. Proizvodnja avtomobila povprečne velikosti lahko sprosti do 17 ton CO2. Nasprotno pa proizvodnja kolesa povzroči bistveno manjše emisije – le okoli 5% količine, ki nastane pri izdelavi avtomobila.

Otroci na otroškem kolesu

Kdaj otroka naučiti otroško kolo?

Vsak otrok je edinstven in se razvija v svojem tempu, zato ni absolutnega “najboljšega” časa za učenje vožnje kolesa. Vendar pa se mnogi otroci začnejo učiti voziti kolo med 3. in 6. letom starosti.

Izbira najbolj primernega časa za učenje je odvisna od številnih dejavnikov, vključno z otrokovim fizičnim razvojem, koordinacijo, ravnovesjem in zrelostjo. Splošno pravilo je, da je otrok pripravljen na učenje vožnje kolesa, ko lahko samostojno in brez težav teče in skoči.

Preden otroka naučite voziti pravo kolo je lahko zelo koristno, če se otrok najprej nauči ravnotežja na poganjalcu. Poganjalec je vrsta kolesa brez pedal, ki otrokom omogoča, da se naučijo uravnavati svoje telesne premike in obvladovati ravnotežje, preden dodajo dodatno kompleksnost pedala.

Ko je otrok pripravljen na prehod na kolo s pedali, je pomembno, da je kolo ustrezne velikosti – otrok naj bo sposoben dotakniti se tal z obema nogama, ko sedi na sedežu. To jim bo dalo več zaupanja in varnosti, saj bodo vedeli, da lahko kolo stabilizirajo, če izgubijo ravnotežje.

Če je otrok povprečne višine bo otroško kolo 14col običajna velikost s katero bo prevozil svoje prve samostojne metre.

Kolesarjenje za boljšo prihodnost

Če svoje otroke vzgajamo v ljubezni do kolesarjenja jim ne dajemo le darila zdravja in neodvisnosti, temveč tudi orodje, s katerim lahko aktivno prispevajo k ohranjanju našega planeta. Kolesarjenje ni le izbira temveč je tudi stališče – stališče do skrbi za okolje in zdravja nas samih.

Vzgajanje otrok za ljubezen do kolesarjenja je naložba v prihodnost našega planeta. Kolesarjenje je simbol za preprosto in čisto gibanje, ki spoštuje naravo in nas povezuje z našim okoljem. Torej, naslednjič, ko se odpravite ven pustite avto doma in vzemite kolo. Vaši otroci in naš planet vam bodo hvaležni.

Kako otroka naučiti voziti otroško kolo?

Da se otrok nauči voziti kolo je s strani staršev potrebno vložiti kar nekaj napora. No ja, ni ravno napor, je pa potrpljenje in tek za otrokom, ko mu pomagamo držati ravnotežje. Za vas pa smo našli en članek z boljšimi navodili in predlogi kako otroka naučiti voziti kolo.

Preden gre otrok na otroško kolo se vedno prepričajte, da nosijo čelado in druge zaščitne pripomočke ter da razumejo osnovna pravila varnosti. Ne glede na to kako hitro ali počasi se otrok uči je pomembno, da ostajate potrpežljivi in podporni ter spodbujate napredek in uspeh, ne glede na to kako majhen je.