Kaj je luč za vegetacijo in kako jo uporabljamo – CFL, MH, Agro, LED

Današnja objava bo govorila o fazi rasti rastlin za katero bomo potrebovali luč za vegetacijo grinšot. V fazi rasti ali vegetativni fazi potrebujejo rastline določen tip svetlobe. Enako je tudi v fazi cvetenja, saj takrat potrebujejo spet drugačen tip svetlobe ter tudi močnejšo jakost svetlobe. V vegetativni fazi se uporabljajo bolj MH žarnice ali tudi CFL sijalke. V nadaljevanju objave si bomo podrobneje ogledali nekaj sistemov luči za vegetacijo.

Luč za vegetacijo – Kakšen tip luči je potrebno uporabiti v vegetativni fazi

luč za vegetacijo

Kot smo že omenili zgoraj je vegetacija ali vegetativna faza, obdobje v katerem rastline aktivno rastejo in se razvijajo. V tej fazi rasti rastlin moramo le tem dodajati dovolj dušika, da se lahko rastline razvijajo. Poleg dušika, ki je  v tej fazi nekje najpomembnejši pa dodajamo tudi druga hranila. Nenazadnje pa moramo poskrbeti, da imajo naše rastline tudi primerno svetlobo. V ta namen si izberemo tudi primerno luč za vegetacijo.

Več o hranilih in gnojilih, najdete tudi v prispevku o tekočem gnojilu Plagron.

Na izbiro imamo 4 tipe luči, katere lahko uporabimo za fazo rasti:

  1. Sijalke CFL za rastline
  2. MH žarnice
  3. Sijalke Agro
  4. LED žarnice za gojenje rastlin

CFL sijalke

Njihova prednost je nizka poraba elektrike in niso primerne za rastline, katere potrebujejo mnogo svetlobe. Svetloba CFL žarnic ni močna in tudi penetracije v liste nima močne. To pomeni, da moramo CFL žarnice držati čim bližje rastlinam. Najbolj so primerne za osvetljevanje sadik ali klonov. So najslabša izbira za gojenje rastlin pod lučmi.

Sijalka Agro luč za vegetacijo

MH žarnice

MH žarnice spadajo med HID luči in so narejene na osnovi kovinskih par, pri katerih prihaja do visokonapetostnega praznjenja in tako oddajajo svetlobo.  To so zelo močne luči za vegetacijo in ker se precej grejejo moramo razdaljo od rastlin določiti glede na moč MH žarnice. So izredno primerne za rastline, katere potrebujejo izredno močno svetlobo. Primerne so le za fazo rasti saj oddajajo bolj modro svetlobo. Izredno dobra izbira žarnice za vzgojo rastlin saj ustvarijo zelo kvalitetno svetlobo, so pa primerne le za fazo vegetacije.

Sijalke Agro

LED luč za vegetacijoSijalke Agro, podobno kot MH žarnice proizvajajo zelo močno svetlobo in so primerne za rastline, katere to potrebujejo. Njihova prednost je v temu, da ustvarjajo tako modri kot rdeči spekter svetlobe. To jim daje možnost, da jih uporabljamo kot luč za cvetenje in luč za vegetacijo. To je odlična izbira luči za gojenje, saj jo lahko uporabimo za fazo rasti in tudi za fazo cvetenja.

LED žarnice za gojenje rastlin

LED žarnice so v tej skupini najboljša izbira, saj nudijo nizko porabo ter visoko jakost svetlobe. So novejša tehnologija in so zelo majhne. LED luč za vegetacijo pa moramo izbrati med različnimi LED lučmi. Najbolje je če kupimo LED sijalke, katere so namenjene za vzgojo rastlin. Take LED žarnice sevajo svetlobo modrega a tudi rdečega spektra. To pomeni da jih enako kot sijalke Agro lahko uporabimo za vegetacijo a tudi za cvetenje.

Vir – https://420bigbud.com/best-light-for-vegetative-growth-reviews/