Kako vpliva uživanje indijskega trpotca na prebavo?

indijski trpotec in prebavaKaj imata skupnega indijski trpotec in prebava? V nadaljevanju si preberite nekaj super nasvetov, kako uporabljamo indijski trpotec za izboljšanje prebave. Indijski trpotec, Plantago ovata ali Psyllium ima odvajalne učinke, saj zmehča blato in s tem omogoči lažje izločanje blata iz črevesja. S tem na naraven način preprečuje zaprtje, hkrati pa lajša tudi druge težave, kot so hemeroidi in sindrom razdražljivega črevesja.

Indijski trpotec in prebava imata mnogo skupnega

Indijski trpotec deluje blagodejno na našo prebavo, predvsem zaradi velike vsebnosti topnih vlaknin. V želodcu nase veže vodo in nabrekne. S tem ustvari nekakšen gel, ki nato potuje po prebavnem traktu in spodbudi črevesno peristaltiko. Zaradi tega postane blato mehkejše in ga lažje odvajamo. Topne vlaknine v indijskem trpotcu, tudi upočasnijo absorpcijo glukoze in pomagajo uravnavati sladkor v krvi.

indijski trpotec recepti

Z mnogimi raziskavami so tudi dokazali, da psyllium znižuje holesterol v krvi, kar strokovnjaki povezujejo s tem, da pospešuje izločanje blata. Predvsem znižuje skupno vrednost holesterola in holesterola LDL, a ne vpliva na vrednost trigliceridov in HDL holesterola. Koristen je tudi pri shujševalnih dietah, saj uravnava telesno težo, ker poveča občutek sitosti.

Uživajo ga lahko tudi osebe s sladkorno boleznijo in metabolnim sindromom, saj pomaga izboljšati raven sladkorja v krvi. Luščine indijskega trpotca uživamo v obliki prehranskega dopolnila, kot prah ali kapsule. Pri uporabi moramo strogo upoštevati navodila proizvajalca in ga vedno tudi mešati z vodo ali sokom.

indijski trpotec za hujšanje

Morebitni stranski učinki pri uživanju indijskega trpotca

Pri uživanju moramo skrbno paziti, da uživamo veliko tekočine, saj lahko v nasprotnem primeru doživimo še poslabšanje zaprtja, kar je lahko nevarno za naše zdravje. Ko pričnemo uživati semena trpotca, se nam lahko občasno pojavi nelagodje v želodcu. Temu se izognemo tako, da pričnemo z uživanjem manjših odmerkov in jih postopoma zvišujemo. (1)

indijski trpotec uporaba

Prehransko dopolnilo luščine indijskega trpotca, moramo zaužiti najmanj dve uri pred jemanjem zdravil na recept, saj lahko vpliva na njihovo absorpcijo. Uporaba ni primerna za osebe, ki imajo obstrukcijo črevesja ali počasno delovanje debelega črevesa. (2)