Katera živila vsebujejo gluten in komu je namenjena brezglutenska dieta?

živila brez glutenaGluten je zmes beljakovin iz zrn žit, ki daj testu prožnost in ga drži skupaj. Najdemo ga v žitih, kot so pšenica, pira, kamut, ječmen, rž in tritikala. Gluten najdemo tudi v izdelkih iz ovsa, čeprav so na voljo tudi ovseni izdelki brez glutena. Pri osebah s celiakijo, lahko hrana, ki vsebuje gluten, poškoduje tanko črevo in vpliva na prebavo. Ogrozi lahko tudi absorpcijo hranilnih snovi, povzroči drisko, napihnjenost in trebušne krče. Ljudje s celiakijo, morajo uživati živila brez glutena in se držati stroge diete.

 

Katera živila brez glutena lahko uživajo ljudje s celiakijo?

V večjih trgovinah in v trgovinah z zdravo prehrano, so na voljo številna živila, ki ne vsebujejo glutena. Za ljudi, ki so občutljivi na gluten, je pomemben predvsem kruh brez glutena, testenine, piškoti, kosmiči in razni prigrizki, katerim se morajo drugače odreči.

 

Brez glutena so tudi bučna semena, koruza, krompirjeva moka, amarant, riž in soja. Tukaj zraven lahko prištejemo tudi večino mlečnih izdelkov, previdni moramo biti pri raznih sirnih namazih in sirih z modro plesnijo. Gluten pogosto najdemo tudi v mlečnih napitkih, ki so jim dodali razne arome in vanilijev sladkor.

 

brezglutenska hrana

Meso ne vsebuje glutena, izjema so predelane mesnine, kot so salame in klobase. Najbolj varna za uživanje je sveža zelenjava in sadje, ter tudi oreški v naravni obliki. Previdni moramo biti pri predelanem sadju, saj mu pogosto dodajo razne zgoščevalce in škrob.

 

Vse pogosteje najdemo v izdelkih, ki naj bi bili varni in brez glutena, tudi pšenično moko. Proizvajalci jo dodajajo pri konzerviranju sadja ali zelenjave in tega ne označijo na deklaraciji. Pšenično moko dodajajo, ker je v pomoč pri procesu predelave.

 

Pri nakupu moramo paziti, da je na deklaraciji jasno označeno, da je izdelek brez glutena. Žal so ta živila običajno dražja, kar ljudem, ki se morajo držati brezgultenkse diete, močno podraži sestavljanje jedilnika. Poleg svežega sadja, zelenjave, mesa in nekaterih mlečnih izdelkov, so brez glutena tudi ribe. (1)

 

brezglutenska dieta

 

Živila, ki običajno vsebujejo gluten, čeprav na izdelku to ni označeno:

  • pivo, nekatera vina in solatni prelivi
  • pripravljene omake, pečen fižol in čili v konzervi
  • klobase, slame, paštete in tudi nekatere jušne kocke
  • gluten lahko najdemo tudi v sladoledu,  bombonih, čokoladi, kečapu, majonezi, v sojinih omakah, margarini in tudi v nekaterih začimbah, ki jim dodajo moko, da jih lažje posipamo. (2)