Ko izbiramo ustrezen pisarniški stol

Ko izbiramo ustrezen pisarniški stol za naš delovni prostor, je treba biti pozoren na več stvari, saj je napačno izbran pisarniški stol pogosto vzrok za težave v hrbtenici, posledično pa tudi z večjim naporom izvajamo svoje delo.

Udobje modernega pisarniškega stola je ena izmed lastnosti, ki jo mora prenašati dober pisarniški stol, po drugi strani mora biti ustrezen pisarniški stol tudi čim boljši pripomoček za zdravo sedenje.

Ko izbiramo ustrezen pisarniški stol

Ko izbiramo ustrezen pisarniški stol

Včasih so rekli , da bi moral dober stol posnemati aktivno sedenje na medicinski žogi.

Za aktivno sedenje na pisarniškem stolu pa je ključno predvsem to, da posnema zdravo sedenje, hkrati pa aktivira trebušne in hrbtne mišice.

To največkrat dosežemo tako, da ima pisarniški stol, gibljivo naslonjalo.

V takšnem sedalu človek, ki sedi na stolu, aktivira svoj mišice.

Optimalen pisarniški stol zato opravlja več funkcij.  Zato je naša medenica gibna, posledično skrbi za boljši mišični tonus, jača vretence, dober pisarniški stol pa tudi krepi trebušne mišice in hrbtne mišice.

Če je pisarniški stol ustrezen, se bo to poznalo tudi na razbremenitvi mišic ramenskega obroča, zdravo sedenje  pa ne varuje samo zdravje, ampak tudi odpravlja bolečine v hrbtu, saj se  hrbtenica pri vsakem nagibu telesa ne lomi v križu.

Ergonomija in kakovost pisarniškega stola se izkazuje tudi v tem ali stol omogoča premikanje s koleščki.

 Osnovni pisarniški stoli se sicer med seboj razlikujejo:

  • obstajajo direktorski pisarniški stoli
  • konferenčni pisarniški stoli
  • laboratorijski in industrijski pisarniški stoli
  • različni  fotelji ter
  • vrtiljaki

Mnogo kupcev pisarniških stolov (1) gleda v prvi vrsti predvsem na kakovost in dizajn, pozablja pa, da je ergonomija pisarniškega delovnega mesta tudi ergonomija, ki kot veda proučuje potreba človeka, posledično pa vpliva na iskanje rešitev, da bo naš delovni prostor čim bolj optimalno uporabljen.

Različni pisarniški stoli so sestavljeni tudi iz čez 200 kosov.

V osnovi pa morajo prav vsi pisarniški stoli omogočati podajanje sedeža navzdol, nazaj in  navzgor .

Različni modeli omogočajo tudi lebdenje telesa in sproščanje pritiska na hrbtenico v spodnjem delu.

Naslon pisarniških stolov mora biti visok  zaradi  hrbtenice.  Obenem pa mora pisarniški stol nuditi tudi podporo za  glavo in vratne mišice.  Za ustrezne pisarniške stole se ne zanimajo samo direktorji , ampak iščemo pisarniške stole tudi za ostala delovna mesta, vodilna mesta in tudi proizvodnjo.  Navsezadnje  pa je pomembno, da je pisarniški stol  udoben in nudi oporo celotnemu telesu.

Izbiro pisarniškega stola je potrebno prilagoditi tudi videzu ostalega pohištva. V kolikor gre za modernejšo opremljeno pisarno, v kateri je uporabljenega veliko stekla (steklene predelne stene, steklena vrata, pisalne mize s stekleno delovno površino), je potrebno temu primerno izbrati tudi modernejšo izvedbo pisarniškega stola.

Uporabljene besede: Ko izbiramo ustrezen pisarniški stol

Dodatni viri (1, 2, 3)