Na kaj vse biti pozoren ob sejanju trave

Nega naših rastlin, predvsem pa trave okrog naše hiše, je tematika, ki nedvomno zanima ogromno vseh lastnikov hiš, saj jih večina okolico svoje hiše ureja sama, le redki pa se za ureditev svoje trate, odločijo preveriti možnosti pri specialistih za urejanje okolice in podobnih.

Spodaj smo za vse, ki vas zanima predvsem ustrezno in pravilno sejanje trave, pripravili nekaj napotkov, na kaj biti pozoren ob sejanju trave.

Na kaj vse biti pozoren ob sejanju trave

sejanje traveTermini, ki se jih splača podrobneje preučiti v zvezi s sejanjem trave, so nedvomno tematika okrog osnovnega gnojenja trave, kako pravilno zračiti trato, kako ustrezno zalivati vrtno trato, kako travo kositi (in predvsem kako pogosto kositi trato), kako zatirati plevel na travi ter kako, v primeru potreb, dodatno dosejevati travo.

Glede na to, da je želja praktično vsakega lastnika trate, da je njegova trava lepa, zelena in ves čas urejena, ne gre dvomiti, da je za urejeno trato predvsem pomembno znanje, izkušnje in pa tudi kak dober nasvet tistih, ki se s sejanjem trave, profesionalno ukvarjajo, na dnevni bazi.

Vsaka trata okrog hiše mora biti lepa, po možnosti pa tudi, lepe, temno zelene barve, dovolj gosta, trpežna in vzdržljiva (da lepo prenaša različne obremenitve košnje, vožnje, obdelovanja travnika, …), hkrati pa si za travo okrog hiše želimo, da raste počasi in, da vsebuje kar se da malo plevela in mahu.

Ko pripravljamo zemljo, za ustrezno sejanje trave, je dobro vedeti na kaj vse biti pozoren ob sejanju trave, tudi zaradi tega, ker je od ustrezne priprave zemlje za trato, odvisno koliko dela bomo z urejanjem zelenice, imeli kasneje (s košnjo, namakanjem in morebitnim namakalnim sistemom za travo, itd…).

Seveda večino ljudi ob tem, ko preglejuje na kaj vse biti pozoren ob sejanju trave, prešine ali bi morebiti ne bilo bolje, če namesto sejanja trave izberejo kar polaganje travne ruše, a tudi pri polaganju travne ruše je potrebno upoštevati nekaj zakonitosti, saj ni vsak teren primeren kar za polaganje travne ruše, temveč je ustreznost ali sejati travo ali polagati travno rušo, odvisna od terena samega.

Predvsem pri polaganju travne ruše moramo vedeti, da so glavni kazalniki za odločitev za travno rušo predvsem naše finance, oblika terena, čas, v katerem želimo imeti položeno travo (oz. posajeno travo), hkrati pa tudi zmožnost ali sploh lahko zelenico oskrbimo z vodo.

Najbolj priporočljiv termin za sejanje trave na vrtu in v okolici naše hiše je pomlad, a v noebenem primeru ne smemo pozabiti, da je za lepo in bujno zelenico, ključno tudi zalivanje vrta po setvi trave. Več: Kdaj izvajamo setev?

Besede: Na kaj vse biti pozoren ob sejanju trave