Najboljše kapljice za oči: kakšni so kriteriji za izbor?

Kadar v očeh občutite neugodje, pekočo bolečino, občutek tujka ali rezanje, verjetno najprej pomislite, da bi težavo lahko rešile dobre kapljice za oči, znane tudi kot umetne solze. A ni vseeno, kakšne izberete. Na trgu obstaja ogromno izdelkov z različnimi sestavinami, ki morda vašim očem ne bodo najbolje ustrezale. S hrvaškim strokovnjakom za suhe oči smo se pogovarjali o kriterijih, kako izbrati najboljše kapljice za oči za svoje težave. Preverite, naj kaj je treba biti pozoren.

najboljše kapljice za oči

Najboljše kapljice za oči so tiste, ki naslovijo vašo težavo

Neugodje, pekoča bolečina, občutek tujka in rezanje so simptomi, ki kažejo na bolezen suhih oči. Gre za pogosto očesno težavo, ki lahko doleti skoraj vsakogar. Pogosto prizadene starejše in ženske, zaradi vplivov okolja, ki vključujejo suh zrak, mraz in veter, pa smo prav zares lahko na udaru prav vsi.

Primerne umetne solze za svoje oči boste izbrali, če veste, kakšna je vaša težava, saj se izdelki na trgu razlikujejo po sestavi in dodatkih, ki naslavljajo različne težave s solznim filmom. Za dober opis sestavin v umetnih solzah nam je strokovnjak priporočil besedilo z naslovom Umjetne suze na povezavi. Besedilo je v hrvaščini, obstaja pa tudi slovenska različica.

Naš hrvaški sogovornik poudarja, da obstajata dve poglavitni težavi s solznim filmom, kadar govorimo o suhih očeh. Gre za prehitro izhlapevanje solznega filma z očesne površine ali težavo zaradi premalo solzne tekočine. Glede na svojo težavo lahko izberete primerne umetne solze zase, seveda po posvetu z farmacevtom, ki vam bo najboljše kapljice za oči najlažje priporočil, če bo vedel kar največ o vaših težavah.

Treba je vedeti, da največji delež v umetnih solzah zavzema voda, dodane pa so ji še snovi za zaščito očesne površine, za ohranjanje vlažnosti, nekateri proizvodi pa vsebujejo tudi konzervanse.

Naj kaj je treba biti pozoren, če imate ekstremno suhe oči?

Če so vaše oči ekstremno suhe in morate kapljice za oči uporabljati večkrat na dan, je treba biti pozoren, da izbrane kapljice ne vsebujejo konzervansov. Konzervansi se kapljicam dodajajo za ohranjanje sterilnosti po odprtju embalaže, a so znanstveniki že pred časom ugotovili, da lahko konzervansi povzročijo draženje očesa in celo poslabšanje simptomov suhih oči.

Na trgu obstaja kar nekaj kapljic za oči brez konzervansov, ki sterilnost dosegajo z dovršeno oblikovanimi vsebniki. Med njimi so tudi kapljice Thealoz Duo, ki ostanejo sterilne kar do tri mesece po odprtju zaradi posebne plastenke. Uporabljate jih lahko brez skrbi tudi so šestkrat na dan, saj vsebujejo za oči blagodejne sestavine, pripravek pa nima dodanih konzervansov.

najboljše kapljice za oči naj ne vsebujejo konzervansov

Katere so najboljše kapljice za oči za občasne težave s suhimi očmi

Če pekoč občutek, neugodje in pordele oči opazite le redko, naš strokovnjak meni, da gre najverjetneje pri vas za prehodno suhe oči, odvisne od okoljskih dejavnikov. Obstaja velika verjetnost, da težave občutite v mrzlem in vetrovnem vremenu ter pozimi v notranjih prostorih, ko je zrak suh zaradi ogrevanja.

V tem primeru potrebujete kapljice, ki imajo dodane maščobe, saj zaradi vplivov okolja vlaga z vašega očesa izhlapi prehitro. Take kapljice so na na primer Systane Ultra. Pozitivno pri teh kapljicah je tudi, da jih lahko uporabljate z vstavljenimi kontaktnimi lečami.

To so najboljše kapljice za oči ob disfunkciji Meibomovih žlez

Če pri sebi opažate boleče robove vek in oteklino ter bol v očesu, poleg tega pa še zbadanje, rezanje in pekoč občutek, obstaja velika verjetnost, da imate disfunkcijo Meibomovih žlez. Gre za drobne žleze v robovih vek, ki v solzni film izločajo maščobe. Težavo boste lahko še dodatno prepoznali po drobnih krasticah ali belih izrastkih na robovih vek.

Pri tej težavi gre za to, da zaradi sprememb v delovanju Meibomovih žlez pride do pomanjkanje maščob v solznem filmu. Solze so preveč vodene in prehitro izhlapijo s površine očesa. Zato so najboljše kapljice za oči za vas take, ki vsebujejo visok delež maščob. Primeren izbor po mnenju našega sogovornika bi tako bile kapljice Refresh Advanced, ki naslavljajo vse tri sloje solznega filma (vodni, maščobni, mucinski) in so brez konzervansov.

Težave s suhimi očmi ob jutrih lahko reši gel za suhe oči

Če vas suhe oči najizraziteje motijo ob jutrih, obstaja možnost, da imate težave z zapiranjem vek. Težavo pogosto spremlja tudi bolečina ali solzenje (več o tem lahko preberete na Mojeoko). V tem primeru solzni film hitreje izhlapi z očesne površine, saj oči niso popolnoma zaprte. Tovrstno težavo lahko dobro blažijo umetne solze v obliki gela, ki jih uporabimo zvečer pred spanjem. So nekoliko gostejše, zato se zadržijo na očesu in vlažijo oči celo noč. Naš sogovornik kot primer dobrega gela za oči navaja Thealoz Duo Gel.

najboljše kapljice za oči za suhe oči ob jutrih so pravzaprav geli

Kako rešiti težavo s premalo solzami

Z leti naš sistem izločanja solz začne pešati in pogosto so za občutek suhih oči krive težave s premalo solzne tekočine. V tem primeru potrebujete kapljice s poudarjeno vodno komponento, npr. Refresh Optive. Gre za kapljice, ki pravzaprav podpirajo vse tri sloje solznega filma, saj s starostjo prav vse potrebujejo nekaj podpore.

 

Vsekakor vam pri kroničnih in hudih težavah s suhimi očmi svetujemo obisk in posvet pri zdravniku. Ta bo s testi in natančnim pregledom prišel do dna vašim težavam z očmi. Znal vam bo pravilno svetovati in predpisal kapljice in morebitno dodatno terapijo, ki vam bo pisana na kožo. Oziroma bolje rečeno na oči.