Namakalni sistemi za vrt – prednosti, ki navdušijo vse več uporabnikov

Spodaj vsem ljubiteljem in spremljevalcem te spletne strani, opisujemo glavne prednosti, ki jih prinašajo namakalni sistemi za vrt.

Ali si izdelati namakalni sistem za vrt, sam?

namakalni sistemi za vrtSeveda je glavno vprašanje vseh, ki se zanimajo za namakalni sistem za vrt, najprej ali si tak sistem izdelati sam ali ne. Po eni strani, obstaja cela gora prednosti, ki so povezane z namestitvijo namakalnega sistema v vaši stanovanjski ali poslovni krajini, v lastni režiji, a v zadnjih 20 letih je opaziti tudi izrazito povečanje ozaveščenosti o pomenu varčevanja z vodo, saj so mnoge države in gospodinjstva začela intenzivno spreminjati svoje kulture na vrtovih, kot posledico spremembe sušnih obdobij in sprememb podnebja.

Primere izdelave dejanskih namakalnih sistemov za vrtove si lahko ogledate na spletni strani Hortikultura Lešnik.

Z namestitvijo avtomatskega namakalnega sistema, ki najbolje ustreza vašim potrebam, boste prihranili čas in denar. Še več denarja, če boste namakalni sistem za vrt, namestili sami. A slednje se obrestuje le, če ste vešči samostojne namestitve takšne enote.

Ko ročno zalivate vaš vrt, porabite v primerjavi z namakalnimi sistemi za vrt, več kot 50 odstotkov vode, ki se preprosto izgubi v odtekanju in izhlapevanju.

Avtomatske namakalne sisteme je mogoče programirati za ponoči, ko je izhlapevanje nizko, in tudi v času omejitev vode. Posamezniki, ki bodo namestili namakalne sisteme, bodo sicer imeli stroškovne koristi, vendar je zelo pogosto pri samostojnem nameščanju vrtnih namakalnih sistemov, opaziti, da prihranek dolgoročno izgine, saj le ti niso nameščeni tako, kot bi dejansko morali biti, za optimalen prihranek vode in učinkovito (ne preveč in ne premalo) namakanje vrta.

Namakalni sistemi za vrt in rastlinjake – prednosti

Spodaj pojasnjujemo glavne prednosti, povezane z namestitvijo avtomatskega namakalnega sistema za vaš vrt ali dvorišče (lahko pa tudi rastlinjak).

Avtomatski namakalni sistem vam bo prihranil dovolj časa, ki ste ga v preteklosti preživeli za zalivanje vaših travnikov, vrtov in cvetja. Z avtomatskimi namakalnimi sistemi lahko nastavite časovno uro, tako da bo zalivanje potekalo v času, ki najbolje ustreza vašemu vrtu. Slednje je pogosto odvisno od lege vrta in pa seveda rastlinksih kultur, ki jih na vrtu gojimo.

Obenem se ob avtomatskem namakalnem sistemu za vrt, lahko odpravimo na počitnice, travniki in vrtovi pa bodo ostali ohranjeni in cvetoči, ko se vrnete.

S samodejnim namakalnim sistemom ni nobenega dodatnega stroška za vodo, ker je vse časovno načrtovano, programirano in vsi sistemi imajo senzorje za dež, zato se vsaka kapljica vode uporablja le, kadar je to potrebno.

Ne glede na vrsto namakalnega sistema, ki ga boste na vrtu namestili, bo zagotovo večji prihranek vode, saj lahko pomagate ohranjati vodo z dobesedno vsako kapljico vode. K temu močno prispevajo tako imenovani kapljični namakalni sistemi (za vrt, travo,…).

Tako namakalni sistemi za rastlinjake, kot namakalni sistemi za travo, so lahko kapljični. Kapljično namakanje pa tudi iz vidika cene pomeni prihranek denarja v primerjavi z ostalimi sistemi za namakanje.

Kapljično namakanje (kot lahko preberete na forumih) ali, če tudi kupite cenejšo kapljično namakanje (npr. v trgovini hofer), lahko pomeni prihranek tudi med 30 in 50 odstotkov vode, ki bi jo običajno uporabljali z drugimi bolj običajnimi metodami zalivanja.

Obenem je prednost kapljičnega namakanja v izboljševanju rasti, saj rastline in pridelki na vrtu, dobijo le toliko vode, kot je dejansko tudi potrebujejo za svojo rast.

Vrtne rastline imajo po svoji specifiki zelo različne zahteve po vodi. Nekatere je potrebujejo največ ravno v času cvetenja, druge rastline na vrtu največ vode potrebujejo v času rasti ploda, tretje je potrebno na vrtu najbolj zalivati, ko jih posejemo….

Posledično kakovostni namakalni sistemi za vrt vplivajo na boljše vrtnine, večje plode in bolj okusno hrano. Obenem vrtni namakalni sistem vpliva tudi na opazno zmanjšanje količine plevela, kar je posledica dejstva, da so področja, ki potrebujejo vodo, edina območja, ki prejemajo vodo, z uvedbo posebej zasnovanega namakalnega sistema.

 

Oznake besed: namakalni sistemi za vrt