Občutek tujka v očeh: vzrokov za draženje je lahko veliko

Se vam včasih zdi, da imate v enem ali obeh očesih pesek? Tudi če oči mencate ali se trudite znebiti se tega neprijetnega občutka, je vse skupaj samo še slabše. Draženje se stopnjuje od pekočega občutka do srbenja in splošnega nelagodja. Posledica so rdeče oči, solzenje in oteklina. Občutek tujka v očeh je res neprijetna stvar.

A dejstvo je, da v veliki večini primerov pri občutku tujka v očeh v resnici v očeh ni nobenega tujka. Tak občutek lahko povzroči kar nekaj očesnih nevšečnosti. V nadaljevanju predstavljamo nekatere očesne tegobe, ki se lahko izrazijo kot občutek tujka v očeh.

občutek tujka v očeh pri mladi ženski

Kaj pomeni, če imate občutek tujka v očeh?

Izredno neprijetno je, če imate občutek, da imate nekaj v očeh. V takem primeru je najprej treba ugotoviti,kaj vam povzroča ta neprijetni občutek. Tujek v očesu je lahko karkoli, kar tja ne spada, npr. trepalnica, prah ali celo drobni insekti, ki se ujamejo v solzni film.

Če se vam zgodi kaj takega, tujek previdno odstranite s pomočjo vlažne krpe ali s čistim prstom. Poskusite lahko tudi z izpiranjem.

A včasih v očesu ni ničesar. Gre le za občutek. Kaj bi bilo lahko krivo zanj?

Kaj še je lahko krivo za občutek tujka v očeh?

Če v očesu tujka ni videti, lahko kljub temu občutite draženje. Povzročijo ga lahko naslednje dejavnosti:

Suhe oči

Suhe oči so pogosta težava, ki se lahko izraža tudi kot občutek tujka v očeh. Solzni film je tisti, ki ohranja oči vlažne in preprečuje izhlapevanje vlage. Če je karkoli narobe s solznim filmom, ta ne prekrije očesne površine v celoti. Posledica je občutek tujka v očeh, bolečina, draženje in srbenje.

Če imamo suhe oči, so najbolj blagodejna prva pomoč nedvomno kapljice za oči. Na trgu obstaja veliko kakovostnih znamk. Svetujemo vam, da se o najbolj primernih zase posvetujete s farmacevtom. Pomembno je, da so brez konzervansov in da vsebujejo vlažilne sestavine. Med njimi sta najpogostejši trehaloza in hialuronska kislina, odlični vlažilni učinkovini. Med drugim jih vsebujejo tudi Thealoz Duo – kapljice, ki so na voljo v vseh lekarnah, podrobneje pa so predstavljene na portalu za zdravje oči Moje oko na povezavi.

Če pa so občutki izjemno neprijetni in vam niti kapljice za oči ne pomagajo, vam svetujemo, da se obrnete na svojega osebnega zdravnika, ki vas bo po potrebi napotil k specialistu.

Zasušen izcedek

Če imate suhe oči, lahko pomanjkanje solzne tekočine privede do pogostih zaspančkov ali zasušenih izcedkov, ki se tvorijo med spanjem. Ti lahko povzročijo občutek tujka v očesu, saj vas praskajo, lahko pa so oči celo zlepljene skupaj.

Ponoči izcedek zlepi skupaj veke in vstopi v solzni film. Ko oči odpremo, začutimo draženje – vsak pomežik lahko popraska občutljivo očesno površino. Ker se to dogaja ves čas, lahko začutite draženje.

Svetujemo vam, da v tem primeru oči najprej temeljito umijete, nato pa uporabite kapljice za oči, da jih pomirite. Če ste si malce poškodovali očesno površino, svetujemo, da kapljice uporabite tudi čez dan.

Poškodba živca

Če pa v očesu ne opazite tujka ali zaspančka ter oči niso suhe, lahko občutek tujka v očeh povzroča kakšen drug dejavnik. Med njimi so tudi preveč stimulirani živci.

Če so živci na očesni površini poškodovani, so lahko nenehno stimulirani, tudi takrat ko živcev ne stimulira noben zunanji dejavnik. Zunanji dejavniki, kakršna je vročina, lahko povzroči neprijeten občutek, podoben tistemu ob trepalnici ali pesku v očeh.

Kako se znebiti občutka tujka v očeh?

Občutek tujka v očeh lahko preženete, če povečate volumen solznega filma ali izboljšate njegovo kakovost. To lahko storite s kakovostnimi kapljicami za oči ali mazili, ki vam jih lahko predpiše zdravnik ali jih kupite sami v lekarni.

Kapljice za oči torej lahko stabilizirajo solzni film, hkrati pa so vam lahko v pomoč tudi, če se je v očeh zares nahajal tujek in vam je nekoliko poškodoval očesno površino. Nekatere kapljice lahko namreč regenerirajo očesno površino, zato so koristne tudi v te namene. Na ta način se bo zmanjšalo draženje in s tem tudi občutek tujka v očesu.