Pisalna miza dimenzije

Za vse, ki zase (ali za svoje najbližje) iščete ustrezno velikost pisalne mize in pa tudi za vse, ki ste pred nakupom pisalne mize, a vam prostorske omejitve narekujejo prav specifične dimenzije pisalne mize, smo spodaj pripravili nekaj kratkih in praktičnih navodil, ki vam bodo pomagala, da bo vaša pisalna miza ustreznih dimenzij za vaše potrebe in vaš prostor.

Ko nakupujete pisalno mizo, boste najprej opazili, da je večina pisalnih miz izdelana v zelo podobnih višinah, širinah in sami dolžini pisalne ploskve. Slednje gre pripisati dejstvu, da so dimenzije pisalne mize, v pohištveni industriji, predpisane vnaprej in sicer z različnimi standardi.

Celoten pregled različnih pisalnih miz, s pripadajočimi dimenzijami, najdete na povezavi spletne strani Pohištvo123.si.

dimenzije pisalne mize

Dimenzije pisalne mize, manjše glede na pisalno ploskev in pa primerne za manjše pisarniške prostore, se začnejo pri 70 cm v širino, 55 cm v globino, na višini 76 cm. Takšnih dimenzij so največkrat pisalne mize, ki so bolj kot pisanju, namenjene namestitivi računačniškega zaslona ali tipkovnice, t.i. računalniške mize.

mere pisalne mize

Večje, osnovne pisalne mize (ki jih najdemo v otroških sobah in manjših, domačih pisarnah), se začnejo pri širinah 100 do 108 cm, povprečni globini 50 cm in pri višini 75 cm. V odvisnosti od modela mize imajo nekatere pisalne mize možnost nastavitve višine pisalne ploskve – nekaterim mizam pa bolj prilagodimo ustrezno višino pisanja z ustreznim, nastavljivim pisarniškim stolom.

Specifične so dimenzije posebnih pisalnih miz, ki jih ponavadi uporabljamo še v druge, specifične namene. Takšne mize so npr. dizajnerske mize, računalniške, večje mize brez  predalov, enostavne in praktične mize srednje velikost (širina 123 cm in naprej, globina 50 ali 60cm ter višina 76,5 cm in naprej).

Posebne dimenzije imajo večje pisalne mize in zložljive mize, katerih širina se začne pri 170 cm, višina pa pri 75 cm.

Povprečna in standardizirana višina pisalne mize je 75 ali 80 cm, globina pa 50 ali 60 cm.

Dolžino pisalne mize najpogosteje prilagodimo prostorskim zmožnostim in potrebam uporabnika mize.

Pri postavitvah pisalnih miz v kote pisarn, je za obe zidni steni potrebno upoštevati razpoložljive dimenzije pisalnega prostora.