Pisanje o glasbi – pregled knjižne uspešnice

Zanimivo je, da medtem ko je bilo v zgodovini napisane ogromno glasbe, knjig in biografij, nikoli ni zares bilo zares napisano kaj dosti o samem poklicu glasbenika in kako naj bi glasbeniki v glabi sploh začeli.

Pisanje o glasbi Marc Woodworth in Ally-Jane Grossan urejata gradivo “O glasbi”, ki  je nov naslov od Bloombsury,založniške družbe, ki postavlja smer o tem v glasbenih knjižnih zbirkah.

Odlomki pisanja iz te serije so vključeni v priročniku, kakor tudi odlomki iz drugih knjig, revij in blogov.

Posebna področja okoli glasbenega novinarstva obdelujeta v živo, pregledi za pisanje umetniških profilov pa so bogati z nasveti pisateljev in urednikov; v knjigi je tudi poglavje o tem, kakšno smolo ima glasba kot takšna “Dober teden za Glasbeno novinarstvo, avtor David Chuu

Knjižna serija je jasno večja od svoje običajne žepne velikosti, v formatu albuma po albuma in zaokrožuje nekaj najboljših pisanj in vsebin o pisanju od najostrejših umov v tem poslu.

Knjižna serija Kako pisati o glasbi je napolnjena s slogovno različnimi odlomki in zvezdnimi nasveti vodilnih svetovnih glasbenih piscev.

Od Tavi Gevinson do Taylor Swift in primerjav med različnimi avtorji.

Študenti, blogerji in izkušeni kritiki so prepričani, da bi našli veliko navdiha v njej. Inovativna, dostopna in organizirana kot skrbno sestavljena mešanica različnih zvrsti, je knjiga poučna in zabavna hkrati.

Samantha Bennett, višji predavatelj, The Australian National University, Avstralija:

“Zbiranje veliko dolgih in kratkih kosov na pop sceni, profili, analiz in osebnih reakcij je knjiga dobesedno praktični priročnik za vdor v zahtevno poslovanje glasbene industrije; besedilo pa je seveda pisano za kul kolegij glasbenikov

Najboljši kritiki ocenjujejo delo za enostavno in simpatično, vendar je moč ugotoviti, kako in zakaj glasba deluje na nas, zakaj določene zvoke in melodije lahko spodbujajo ekstazo ali uničenje. Kar je po svoje, izjemno težko delo. Zato je delo pametno izbrati kot primer, prve te vrste, ki se zagozdi v nas kot vir poln neprecenljivih nasvetov o tem, kako se ustvarja glasbena industrija.