Streha – kako vemo, kdaj je potrebna nova?

V spodnjem zapisu bomo naštevali nekaj dejstev na temo Streha – kako vemo, kdaj je potrebna nova?

 

Streha za vsako hišo

Streha Majde je zelo pomembna za vsako zgradbo. Poleg temeljev, ki držijo objekt pokonci, mu streha nudi zaščito in udobje.

Streha nas ščiti pred zunanjimi vremenskimi pojavi, kot so dež, sneg, toča in tako naprej. Poleg tega pa dobro izolirana streha poskrbi, da poleti ni preveč vroče, pozimi pa, da ne uhaja toplota. Ravno tako povečuje udobje domovanja, saj poskrbi, da v zgradbi ni preveč hrupno.

Da nam je v objektu lepo in toplo, moramo dobro načrtovati gradnjo strehe. Začenši s strešno konstrukcijo. Posvetiti se moramo tudi obliki strehe, še bolj pomembna pa je prava izbira strešne kritine, ki jo je na trgu na pretek. Dobro je, da na streho damo tudi snegobrane, pa tudi za naravno svetlobo na podstrešju je potrebno poskrbeti. Za to so zadolžena strešna okna.

Pri prostorih, kot so vetrolovi, zimski vrtovi, terase in nadstreški, se lahko, za zagotavljanje naravne svetlobe, namesto klasične strešne kritine, uporabi steklo. Pri izbiri izvajalca, ki bo poskrbela za naš novi stekleni nadstrešek ali izdelavo zimskega vrta, je potrebno precej previdnosti. Priporočamo, da poiščete zanesljivega izvajalca, ki bo zagotavljal kakovostno izvedbo in garancijo za opravljeno delo. Eden takšnih je na primer podjetje Steklarstvo BREG iz Maribora.

Za zaključek pa moramo izbrati še dobre in prave strešne obrobe, ter žlebove, po katerih s strehe odteka meteorna voda.

Streha – kako vemo, kdaj je potrebna nova?

Nekatere strehe zdržijo zdelo dolgo, vendar jih je po določenem obdobju potrebno obnoviti, ali pa vsaj zamenjati strešno kritino.

In kako vemo, kdaj je pravi trenutek za to?

Večkrat slišimo, da je preventiva boljša kot kurativa. Včasih je dobro, da našo streho pregleda krovec, pa čeprav z njo ni nič narobe. S tem bomo privarčevali na težavah in ravno tako na odvečnih stroških.

Pravi trenutek za menjavo strehe je, kadar streha začne puščati. To je skrajni čas, da voda ne bi povzročila še večje škode.

Ravno tako je dobro streho obnoviti, kadar pripravljamo teren za bivalne prostore na podstrešju. Streho je potrebno dodatno izolirati in jo narediti prezračevano.

Seveda pa moramo gledati tudi na svoje želje in okuse. Zato moramo pri izbiri strehe paziti, da bo ta trajna in bo dlje časa v modi.

Streha – kako vemo, kdaj je potrebna nova?

 

Oznake besedila: Streha – kako vemo, kdaj je potrebna nova?