Suhe oči pozimi: kako se jim postaviti po robu?

Zima je tisti letni čas, ko so težave s suhimi in srbečimi očmi najpogostejše. Za reševanje težav s suhimi očmi je pomembno razumeti, zakaj je lahko zimsko vreme tako stresno za vaše oči. Nizke temperature, suh zunanji zrak in suh zrak v notranjosti zaradi ogrevanja lahko hitro povzročijo suhe oči pozimi in dehidracijo očesa. Vse to lahko privede do simptomov, kot so bolečina in oteklina, zamegljen vid, praskanje ali pekoč občutek in celo solzne oči, ko vaše telo poskuša nadomestiti suhost.

Če preživite veliko časa v snežnih razmerah, ste še toliko bolj izpostavljeni še večjemu tveganju poškodb zaradi sončne svetlobe, ki se odbija od snežne površine.

A kaj storiti, da bodo suhe oči pozimi letos samo še del neprijetne preteklosti? Preberite naš članek, v katerem najdete nasvete za dobro formo oči tudi pozimi.

suhe oči pozimi pri ženski

To so naši nasveti, kako nad suhe oči pozimi

Brez ustrezne nege oči v zimskih mesecih lahko suhe oči pozimi postanejo izjemno ranljive za okužbe roženice, kar lahko vpliva celo na vaš vid. Sledi pet zlata vrednih nasvetov, ki vam bodo pomagali v boju proti suhim očem v zimskih mesecih.

Pozimi za zaščito oči nosite sončna očala

Kadarkoli ste pozimi zunaj v hladnem in vetrovnem vremenu, si nadenite sončna očala, da zaščitite oči pred izsušitvijo zaradi vetrovnih razmer. Sončna očala so tudi odlična zaščita pred pred ultravijolično (UV) svetlobo, kadar ste veliko v naravi med smučanjem, drsanjem ali kidanjem snega. Vedeti morate, da je pozimi izpostavljenost UV svetlobi pozimi povečana zaradi odboja sonca na ledu ali snegu. Ta odsev lahko povzroči vnetje roženice, imenovano keratitis, zaradi katerega so oči rdeče, boleče in občutljive na svetlobo.

Pozimi pijte več tekočine

Če pijete dovolj tekočine, lahko precej pomagate svojemu telesu pri preprečevanju pojava suhih oči. Voda in druge koristne tekočine so bistvenega pomena za pravilno delovanje vaših organov in rehidracijo oči, zato razmislite o povečanju vnosa tekočine v zimskih mesecih, da preprečite dehidracijo.

Uporabljajte kapljice za oči

Zlasti pozimi je pametno investirati v kapljice za oči, ki vam lahko ob težavah prinesejo takojšnje olajšanje. Posebej pomembno je, da gre za visokokakovosten produkt s sestavinami, ki so blagodejne za oči. K temu spada tudi to, da ne vsebujejo konzervansov. Posebej zanimiv je izdelek Thealoz Duo, ki edini na trgu vsebuje kombinacijo hailuronske kisline in trehaloze – dveh sestavin, posebej znanih po svojem vlažilnem učinku. Sicer pa je v lekarnah in na svetu na voljo še veliko odličnih kapljicza oči, ki vam lahko pomagajo pri lajšanju težav s suhimi očmi. Svetujemo vam, da povprašajte farmacevta ali zdravnika, katere bi bile najprimernejše za vas in se nato odločite za nakup.

za suhe oči pozimi pomagajo kapljice

Omislite si vlažilnik zraka

Pozimi naše oči trpijo tudi zaradi suhega zraka v notranjih prostorih, do katerega pride zaradi ogrevanja, ki izjemno izsuši zrak. To težavo lahko reši vlažilnik zraka, ki bo dvignil vlago v bivalnih prostorih ali na delovnem mestu ter tako vsaj malce prizanesel vašim občutljivim očem. Koristil vam bo tudi, če imate težave s sinusi ter morda preprečil zamašitev, vnetje sinusov in razdražene oči. Ne pozabite uporabljati vlažilnika ponoči, ko so vaše oči najbolj občutljive na suhe razmere.

Pozimi čim več pijte

Če ostanete hidrirani, lahko zmanjšate verjetnost za suhe oči pozimi. Za ženske se svetuje, da spijejo 2,5 litra vode na dan, moškim pa strokovnjaki priporočajo več kot 3 litre na dan. Strokovnjaki se strinjajo, da mora 20 odstotkov dnevnega vnosa vode prihajati iz hrane, ki jo jeste. Juhe, surova zelenjava in sadje imajo visoko vsebnost naravne vode, nekaj vnosa pa lahko izhaja tudi iz naravnih sadnih sokov ali smoothiejev.

Če suhe oči pozimi ne minejo, obiščite zdravnika

Težave zaradi suhih oči pozimi so lahko skrajno neprijetne. Če upoštevate vse nasvete, a se še naprej borite s simptomi suhih oči, obiščite očesnega zdravnika za oftalmološki pregled in strokovno posvetovanje.