Zakaj je pomembna nevrofizioterapija?

Nevrofizioterapija vključuje zdravljenje ljudi z motnjami gibanja in delovanja, ki izvirajo iz težav v živčnem in živčno-mišičnem sistemu telesa. Ta stanja se pogosto kažejo kot mišična oslabelost, slabo ravnotežje in koordinacija, nenadzorovani mišični krči in tresenje, izguba funkcije in zmanjšan občutek.

Z nevrofizioterapijo povezujemo nove živčne poti, ki jih vaši možgani težko uporabijo, da  bi ustvarili nove poti s ponavljajočimi se dejanji in vajami. Mnogi bolniki, ki so podvrženi nevrološki fizioterapiji, lahko izboljšajo simptome, kot so težave z izgubo ravnotežja, izguba funkcije rok in rok ali nog in stopal, hoja, spastičnost in bolečina.

Kako deluje nevrofizioterapija?

Nevro rehabilitacija z osredotočanjem na vse vidike človekove funkcionalne neodvisnosti in dobrega počutja ponuja vrsto terapij od zdravil, fizioterapije in terapije govora in požiranja, psiholoških terapij, delovnih terapij, poučevanja ali usposabljanja pacientov o gibalnih veščinah, komunikaciji in še ogromno drugih stvari. Procese in druge vidike vsakodnevne rutine te osebe. Osredotoča se tudi na prehrano, psihološke in ustvarjalne dele človekovega okrevanja, da lahko z njimi čimprej postanemo samostojni.

Kako poteka usposabljanje fizioterapevtov?

Številni nevrofizioterapevtski programi, ne glede na to, ali jih ponujajo bolnišnice ali zasebne, specializirane klinike, imajo široko paleto specialistov na številnih različnih področjih, ki zagotavljajo najbolj zaokroženo zdravljenje bolnikov. Zelo pomembno je biti obravnavan pri specialistu fizioterepevtu z specialnimi znanji na področju nevro razvoja. Ti načini zdravljenja v določenem časovnem obdobju in pogosto v življenju osebe omogočajo, da posameznik in družina te osebe živita najbolj normalno, neodvisno življenje. Posledično se takšne obravnave pacientov končajo bistveno prej kot bi se sicer drugače, če bi jih obravnavali samo fizioterapevti brez spc. znanj.

Kaj se zdravi z nevrofizioterapijo?

Vsako stanje, ki ga obvladujemo z nevrološko fizioterapijo, se razlikuje po tem, kako vpliva na živčni sistem. Tudi sama fizioterapevtska obravnava je možna a le do neke mere. Vendar so motnje diagnoze podobne in zelo specifične. Zdravniki priporočajo nevrološko fizioterapijo za bolnike, ki trpijo zaradi slabega ravnotežja in koordinacije, težav s hojo, sprememb vida in tistih, ki ne morejo hoditi in se spopadajo s samooskrbo/vsakodnevnimi dejavnostmi. In tudi z bolniki, ki se težje soočijo z svojimi stanji na področju psihološkega stanja.

 • Mikrocefalija

Je redko nevrološko stanje, ki povzroči, da je otrokova glava manjša od drugih otrok iste starosti in spola; to se lahko pojavi v maternici ali po rojstvu, vendar je posledica nenormalne rasti možganov. Lahko je prirojeno stanje (prisotno od rojstva) ali pa se pojavi pozneje v otroštvu. Gre za spremembo, ki pa je pogosto prezrta. Pogosto povzroča učne težave in nevrološka stanja

 • Poliomielitis

Imenovano tudi kot otroška paraliza, je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus, poliovirus, ki je prisoten v črevesju, vendar lahko doseže krvni obtok in doseže živčni sistem, ki povzroča različne simptome in možne posledice, kot so paraliza okončin atrofija mišic, preobčutljivost na dotik in govorne motnje. Za to je zelo pomembno pravočasno ukrepanje, da lahko zaplete čim hitreje ublažimo. Ugotovite, kako in na kakšen način prepoznati paralizo otrok. Posledice poliomielitisa nastanejo predvsem pri otrocih in starejših, povezane z okužbo mozga in možganov s poliovirusom in običajno ustrezajo motornim posledicam. Posledice poliomielitisa nimajo zdravil, vendar mora oseba opraviti nevrofizioterapijo za zmanjšanje bolečin, preprečevanje skupnih težav in izboljšanje kakovosti življenja. Ta virus je zelo nevaren za starejše osebe. Gre za virusno okužbo živčnega sistema po začetni okužbi.

 • Guillain-Barréjev sindrom

Opredeljen kot zelo redek in zelo neželeni učinek cepiva Janssen –  je hitro nastopajoča mišična oslabelost, ki jo povzroča imunski sistem, ki poškoduje periferni živčni sistem. Začetni simptomi so običajno spremembe v občutku ali bolečini, pogosto v hrbtu, skupaj z mišično oslabelostjo, ki se začne v stopalih in rokah, se pogosto razširi na roke in zgornji del telesa, pri čemer sta vključeni obe strani.

 • Možganska kap

Pretok krvi v možgane je med možgansko kapjo omejen, kar povzroči smrt možganskih celic. Simptomi se kažejo iz poškodovanega dela možganov.

 • Travmatična poškodba možganov

Možganska disfunkcija, ki je posledica udarca, udarca ali nenadnega sunka v glavo, padca in podobno.

 • Parkinsonova bolezen

Nevrodegenerativna motnja predvsem dopaminskih nevronov v možganih. Bolezen vpliva na gibanje, spanje in kognitivno sposobnost pri ljudeh.

 • Alzheimerjeva bolezen

Nevrodegenerativna bolezen, ki povzroča degeneracijo možganskih celic. Izguba možganskih celic vodi v demenco, ki je upad spomina, razmišljanja in vedenjskih veščin. Takšna oseba same ne more funkcionirati in za vse rabi pomoč.

 • Poškodbe hrbtenice

– hrbtenica povezuje kompleksen sistem živcev z možgani. Ko pride do poškodbe hrbtenjače, sila na vretenca, ligamente ali diske hrbtenice ovira živce pri komunikaciji s telesom. Tisti s poškodbo hrbtenjače izgubijo funkcijo pod mestom poškodbe. Lahko občutijo šibkost, izgubo moči in občutljivosti, motnje dihanja in izgubo nadzora nad črevesjem ali mehurjem.

 • Multipla skleroza

– pri MS imunski sistem telesa poškoduje živce centralnega živčnega sistema. Imunski sistem razgradi mielin (zaščitno ovojnico živcev). Simptomi se razlikujejo glede na to, kateri živci so ogroženi. Zelo huda oblika bolezni.

 • Cerebralna paraliza

– motnja, za katero je značilna motorična invalidnost (tj. sposobnost gibanja in ohranjanja ravnotežja in drže) v otroštvu. V ta namen je zelo priporočljiva uporaba Senzorne integracije s katero lahko dokaj dobro blažimo tas huda stanja. Ljudje s cerebralno paralizo ne morejo nadzorovati svojih mišic zaradi nenormalnega razvoja možganov.

 • Charcot–Marie–Toothova bolezen

je dedna motorična in senzorična motnja živčnega sistema, ki povzroči progresivno izgubo mišičnega tkiva zaradi poškodbe perifernih živcev. Imenuje se tudi dedna motorična in senzorična nevropatija.

 • Amiotrofična lateralna skleroza

nevrodegenerativna bolezen, ki prizadene motorične nevrone. Ko motorični nevroni odmrejo, se izgubi prostovoljno gibanje.

 • Kronična bolečina

Bolečine v hrbtu in kronične bolečine so lahko primarni ali sekundarni zaradi drugih nevroloških motenj. Učinek na kakovost življenja je velik razlog, zakaj bolniki začnejo nevrološko fizioterapijo za svojo kronično bolečino.

Kakšne so koristi nevrofizioterapije?

Nevrološka rehabilitacijska fizikalna terapija deluje tako, da stimulira živčni sistem s terapevtskimi aktivnostmi in vajami ter vam pomaga pri učenju novih načinov gibanja. Načrti zdravljenja so edinstveni za vaše stanje ali poškodbo in se osredotočajo na izboljšanje srčno-žilnega delovanja, moči, gibanja, ravnotežja in splošne koordinacije. Fizioterapevti vam pomagajo optimizirati funkcionalnost v vašem trenutnem stanju ter svetujejo, kako spremeniti delovni in domači prostor za varno, učinkovito in neodvisno življenje.

Prednosti nevrofizioterapije vključujejo:

 • Povečana moč

Vadba za gibanje mišic se uporablja za krepitev mišic, oslabljenih zaradi vašega stanja ali poškodbe. Fizioterapevti se lahko osredotočijo na povečanje nadzora mišic in obsega gibanja, pa tudi na obvladovanje ali zmanjševanje spastičnosti (ko se mišice nenehno krčijo).

 • Dolgotrajna in močnejša vzdržljivost

Usposabljanje ali ponovni trening vam pomaga razviti enostavne in učinkovite strategije za samostojno hojo, po različnih površinah in za različne dejavnosti. V nekaterih primerih so vključeni pripomočki za gibljivost, ki pomagajo pri ravnotežju, drži in lahkotnosti gibanja. Fizioterapevtski postopki lahko vključujejo poučevanje pravilnih tehnik za uporabo teh pripomočkov.

 • Boljše način življenja

Kot preventiva se priporoča tudi uporaba Bownove tehnike, kjer terapevt z nežnimi posegi v telo uravna določene težave in s tem pripomore k boljšemu počutju. Vadba za ravnotežje izboljša vašo stabilnost in samozavest pri hoji in rednih dejavnostih. Ko se ravnotežje izboljša, je manj verjetno, da bo prišlo do padcev in s tem povezanih poškodb. Vse to gre v zahvalo fizioterapevtom, ki se izobražujejo v te namene, da lahko pomagajo vsem pacientom, ki to potrebujejo. Kaj je Bownova terapija in kolikokrat se izvaja lahko izveste v tem članku.

 Kakšna je vloga nevrološkega fizioterapevta?

Nevrološki fizioterapevti so izkušeni in usposobljeni za zdravljenje nevroloških stanj z namenom zagotavljanja intervencij, ki posamezniku pomagajo ponovno pridobiti ali ohraniti maksimalno gibanje in funkcionalno neodvisnost. To dosežemo s pomočjo pri razvoju novih poti s ponavljanjem in vadbo.

V nadaljevanju si lahko preberete tudi nekaj naših člankov povezanih s to tematiko na tej povezavi Spletni marketing, kjer sicer opisujemo preko zgodbe tudi o pomenu nevrofizioterapije ter kako na pravilen način postopati v takšni situaciji.