Spletna optimizacija bloga za poljubno ključno besedo

Spletni blogi oziroma članki (web articles) so eden izmed najbolj popularnih tipov vsebine, ki jih lahko najdemo na spletu. Če želimo, da te članke vidi čim več ljudi, jih moramo optimizirati. Optimizacija bloga ima največji vpliv na število novih obiskovalcev spletne strani, kar je ključ do konstantnega prometa na spletni strani.

Razlogi za optimizacijo člankov

Razlogov za optimizacijo spletnih člankov je ogromno. S optimizacijo lahko naš članek pridobi veliko pozitivnih lastnosti: zviša se število obiskov, naš članek se prikaže višje na spletnih iskalnikih, naše podjetje postane bolj prepoznavno. Med vsemi vzroki optimizacije pa najbolj izstopata dva…

Najbolj pogost vzrok za optimizacijo člankov je preprosto to, da avtor želi dvigniti popularnost svojega bloga. Popularnost bloga namreč pomeni, da se naše mišljenje širi in da ga opazi veliko ljudi po spletu. Na tak način lahko širimo izdelke, mišljenja itd. Lahko pa tudi gradimo vsebino in služimo samo od oglasov, ki se pojavljajo na spletni strani.

Drugi najbolj podost razlog za optimizacijo člankov je grajenje močne offsite optimizacije. Offsite optimizacija deluje tako, da za spletno stran, ki jo želimo dvigniti na spletnih iskalnikih gradimo backlinke. Ti backlinki imajo največji vpliv če so postavljeni v vsebini spletnih strani oziroma blog objav.

Optimizacija bloga je v tem primeru tako pogosta, ker na moč backlinka vpliva tudi uvrstitev spletne strani, na kateri je backlink zgrajen. Če bo posameznik napisal blog objavo z namenom, da gradi svoj offsite SEO, bo želel spletno stran na kateri gradi backlinke tudi višje uvrstiti. Najboljši način za to pa je optimizacija spletnih strani.

Ena izmed spletnih strani, ki ima že tako razvito optimizacijo, da mora optimizirati svoje offsite SEO članke je spletna trgovina Pohištvo123.si. Ta spletna stran ima najbolje razvito offsite optimizacijo, ki smo jo lahko našli. Spletna stran vključuje tudi veliko člankov, katere vam priporočamo, da si ogledate tudi sami.

Onsite optimizacija bloga

Najbolj pogost način spletne optimizacije, ki tudi velja za osnovni SEO je onsite optimizacija bloga. Ta vrsta SEO velja za temelj optimizacije in velja, da zanj moramo poskrbeti pred offsite optimizacijo. Onsite optimizacija na srečo ni zapletena, ampak se načini pogosto posodabljajo.

Da ostanete v kontaktu s SEO panogo je dobro, da imate konstanten in zanesljiv vir SEO informacij. Seveda je spletnih strani, ki to ponujajo ogromno, zato vam mi priporočamo profesionalno SEO spletno stran SEO Praktik. Avtor te spletne strani spada med najbolj uspešne SEO strokovnjake v Sloveniji in v svojo spletno stran vključuje ogromno informativnih SEO člankov.

optimizacija bloga

V vsakem primeru je onsite optimizacija vedno osredotočena na sledenju SEO pravilom. Ta SEO pravila so unikatna za vsak spletni iskalnik, saj ima vsak spletni iskalnik drugačen način razvrščanja spletnih strani. Ker je Google najbolj popularen spletni iskalnik je tudi SEO najbolj razširjen za Google iskalnik. Tudi ta članek bo osredotočen na optimizaciji za Google.

Pravila, ki jih moramo upoštevati za onsite optimizacijo se toraj ves čas posodabljajo, vedno pa imajo podobno osnovo. In sicer:

  • Spletni članek mora vedno imeti dovolj vsebine. To pomeni minimalno 300 besed teksta, glede na količino besedila moramo v strani vstavljati tudi slike. Tudi video posnetki pripomorejo k onsite optimizaciji.
  • V zgoraj omenjeno vsebino moramo vključevati ključne besede na katere cilja naša spletna stran. Ključne besede moramo vključevati v besedilo, v naslove, podnaslove, imena slik in tudi vsebino slik na spletni strani.
  • V spletni članek moramo za dobro onsite optimizacijo vključiti tudi določeno število povezav. Te povezave morajo biti oboje notranje ter zunanje, to pomeni, da morajo nekatere povezave voditi do domene na kateri gradimo spletni članek.

Orodja za spletno optimizacijo

Na spletu obstaja veliko orodij, ki nam lahko pomagajo s optimiziranjem spletnih strani. Spletna optimizacija bloga je tako lažja, bolj enostavna ter zavzame manj časa. V spodnjih odstavkih bomo govorili o najboljših SEO orodjih, ki vam bodo najbolj olajšali delo s optimizacijo spletnih strani.

Yoast vtičnik

Najboljše orodje za olajšanje dela s optimizacijo spletnih strani je Yoast vtičnik za wordpress urejevalnik spletnih strani. Yoast je vtičnik, ki je zgrajen, da nam prikazuje na SEO napredek. Prikazuje nam osnovna SEO pravila, zraven teh pa označi katerih se naša spletna stran že drži in katerih še ne.

Yoast uporablja veliko znanih spletnih strani, kot je Norma.si. Norma je profesionalna spletna trgovina, ki je fokusirana na prodaji prehranskih dopolnil in BIO izdelkov. Spletna stran je tudi zelo aktivna kar se tiče optimizacije, saj je na svoji izbrani ključni besedi naravni probiotiki uvrščena na peto mesto.

Spletna trgovina Norma uporablja vtičnik Yoast za pomoč pri onsite optimizaciji. Optimizacija bloga je zato za spletno stran Norma zelo enostavna in se lahko uvršča vedno višje na ključnih besedah kot je naravni probiotiki.

Ubersuggest

Ubersuggest je SEO orodje, ki je na voljo v obliki spletne strani in Chrome razširitve. To orodje je razvil SEO strokovnjak Niel Patel in se uporablja za podrobno pregledovanje ključnih besed. To orodje je uporabno pri vseh vejah optimizacije, najbolj pa pri onsite SEO.

Ubersuggest lahko uporabimo na primeru ključne besede ensure plus. Tako izvemo da je iskalni volumen ključne besede ensure plus v Sloveniji 260, težavnost pa je 26. Vidimo lahko tudi katere so vodilne spletne strani na tej ključni besedi, v primeru ensure plus je to spletna Lekarna Soča.

optimizacija bloga

Detailed SEO extention

Zadnjo SEO orodje, ki ga bomo predstavili je detailed SEO extention. Ta razširitev za spletni brskalnik Chrome nam omogoča podroben pregled katerekoli spletne strani. Detailed SEO extention ob vstopu na spletno stran aktiviramo in takoj vidimo informacije o spletni strani. Kot primer lahko vzamemo spletno stran praznovanje rojstnega dne na Paintball-Ljubljana.si.

Izvemo, da ima spletna stran praznovanje rojstnega dne 1111 besed, kar je pričakovano za takšno spletno stran, glede na težavnost ključne besede. Spletna stran praznovanje rojstnega dne ima tudi zelo dobro strukturo s jasnimi naslovi ter enostavnim dostopom za mobilne uporabnike.

Najboljše lastnosti orodja detailed SEO extention so, da je orodje brezplačno, dostopno vsem uporabnikom Chrome brskalnika ter izjemno mala velikost orodja (518kB).

Preberite še: Kaj je Google oglaševanje